Намаляват с 5 дни отпуските в МВР

При напускане ще се изплащат 12 заплати, предвижда реформата

Намаляват с 5 дни отпуските в МВР
3902 ~ 1 мин. четене

С 5 дни да се намалят отпуските на полицаите. Това е един от акцентите за промени в Закона за МВР, които са обсъждани между ръководството на министерството и синдикатите. Сега отпуските са по 30 дни, с промяната ще станат 25 дни.

Първоначалната идея на ръководството на МВР беше платените почивки да бъдат намалени с 10 дни, но в крайна сметка тези промени  бяха премахнати след протести на полицаите.

Сред другите обсъждани акценти е размерът на обезщетенията при напускане. Най-вероятно те ще бъдат максимум 12 заплати, които ще важат само за новопостъпилите в системата. Сега обезщетението е 20 заплати.

Освен това промените ще лишат преподавателския състав на Академията на МВР от статут на държавни служители и на служители по Закона за МВР. Същото ще важи и за служителите на Медицинския институт на МВР. По този начин работещите в двете подразделения ще бъдат лишени от досегашните си компенсации.

Не така стои въпросът със служителите в Инспектората на силовото ведомство, които ще запазят всички си привилегии, въпреки че спадат към категорията на т.нар. "широка администрация" в МВР.

Очаква се другата седмица проектът за промени да бъде публикуван на сайта на МВР, съобщава БНР.

Подкрепи Economic.bg