БНБ предлага дата за влизане в Еврозоната

Това ще стане след стрес-тестовете на банките

БНБ предлага дата за влизане в Еврозоната

Снимка: Стоян Йотов

3746 ~ 1 мин. четене

След стрес-тестовете на банковата система, БНБ ще предложи подход за присъединяването на България към еврозоната . Това става ясно от публикация на управителя на Централната банка Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на търговските банки, пише БНР.

След приключването на оценката на качеството на активите и стрес-тестовете в банковата система, както и на анализа на финансовата система, който ще бъде изготвен от Световната банка и Международния валутен фонд, ще бъдат набелязани подходи, етапи и дори евентуално срокове, в които трябва да бъдат постигнати определени цели, пише управителят на БНБ.

Крайната цел е влизане на България в еврозоната, като всички мерки ще бъдат обсъждани от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, в чиято работа БНБ ще вземе активно участие. Въз основа на тези предложения правителството и Народното събрание ще вземат окончателните решения.

Димитър Радев за пореден път припомня, че прегледът на качеството на активите и стрес-тестовете не са самоцел, а европейска практика. Те ще бъдат извършени под надзора на Европейския банков орган.

Припомняме, че вчера от Българската стопанска камара настояха да се ускори процеса по присъединяване към Еврозоната и да се определи дата. Те също посочиха като възможно дата това да се направи след стрес-тестовете в банковата система, които ще се случат до средата на годината.

Подкрепи Economic.bg