Нанков: До 3 месеца ще приключат ремонтите в Перник

Ако не е имало ремонти, водата за Перник е щяла да спре изцяло, заяви регионалният зам.-министър

Нанков: До 3 месеца ще приключат ремонтите в Перник

Снимка: Economic.bg

До 3 месеца най-късно трябва да приключат спешните ремонти на пречиствателните станции и водопреносната мрежа в Перник. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков в ефира на БНТ.

„От вчера започна аварийният ремонт на старата пречиствателна станция, където ще са изградени нови утаители помпи, нова връзка между новата и старата пречиствателна станция, за да може да гарантираме на всички граждани че дори при достигане на мъртъв обем от язовира водата ще има всички необходими качества за битови нужди на хората“, обясни Нанков. По думите му аварийните ремонти се очаква да продължат от 2-3 седмици до 2-3 месеца.

Новото трасе на новата пречиствателна станция ще минава близо до завод „Стомана“ и ще бъде учреден сервитут на община Перник. От въвеждането на водния режим самото спиране и пускане на вода наруши в пъти тежкото състояние на остарялата ВиК инфраструктура.

С мерките, начертани в аварийния план за пречиствателната станция и за водопроводите в града, хората от Перник и Радомир ще имат изцяло нови водопроводи, канализация и пречиствателни станции. Реализацията на големия проект е минимум 2 години, а всички останали аварийните дейности трябва да приключат до няколко месеца, каза още регионалният зам.-министър.

Нанков подчерта, че има една хубава новина – през последните няколко дни притокът в язовир Студена“ е над 160 литра на секунда. Вчера имало 192 литра в секунда.

„Ръководството на ВиК-Перник трябва да обмисли вариант за по-балансиран режим, за да има гаранция, че от снеготопенето могат да бъдат задържани водните количества, които да оставят чиста и питейна вода до хората в Перник“, отбеляза зам.-министърът.

На въпрос как се стигна до водната криза в Перник и кой ще поеме отговорност, Нанков припомни, че компетентните органи влязоха във ВиК-Перник, в общината и в областната администрация, за да се установи генезисът на проблема. Какво показват проверките обаче, Нанков заяви, че не може да се иска от него обяснение за работата на службите. Той подчерта, че без ремонта на подпорната стена на язовир „Студена“, на пречиствателната станция и на водоземните съоръжения в Перник нямало да има изобщо вода.
Коментари: 0