Нанков: Има пари за саниране на още 150 блока

В края на годината ще има готови планове за разширяването на магистрала Тракия между София и Пловдив

Нанков: Има пари за саниране на още 150 блока
По националната програма за саниране има пари за още 150 блока. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред бТВ.

Има един блок, саниран по програмата за енергийна ефективност у нас, в който са използвани материали с проблеми, показала проверката на ведомството.

При останалите блокове са използвани материали, които са с клас B – трудногорими, добави министър Нанков.

Въпросният проблемен блок се намира в Бургас – това уточни той извън ефир, като посочи, че е допуснал грешка, обявявайки блока за старозагорски.

По думите му формата производител е декларирала съответствие с изискванията на материала и е показала сертификати за него, а пък министерството му няма компетенции и правомощия по контролните механизми.

За момента не е ясно колко ще струва повторният ремонт на новоремонтирания блок, но ще се търси техническо решение за неговото обезопасяване. Според министър Нанков тук им и по-сериозна тема – за възможна търговска измама.

Той посочи още, че в момента се санират 580 сгради, а има осигурен ресурс за 2022. През септември предстои дебат как трябва да продължи програмата.

На въпрос относно сигналите на граждани за некачествено извършен ремонт по нея, министърът посочи, че са проверени 70 сгради, избрани на случаен принцип, като в 64 от тях не са открити никакви проблеми.

„Държавата разглежда всички варианти за Кресненското дефиле, които са пет. Най-важното е да изберем варианта, който ще гарантира възможно най-безопасното пътуване и преминаване през района на българските граждани. Трябва да спазим и всички законови мерки, както и да защитим околната среда. Не трябва да забравяме финансовата и икономическата точка на въпроса. Тунел, със сигурност няма да има, заради сигурността на преминаващите български граждани", каза още министърът.

В края на годината ще имаме готови планове за разширяването на АМ "Тракия" от София до Пловдив, защото това е най-натоварения участък, допълни Нанков.

"Последното обжалване срещу ТОЛ-системата беше много странно. Минималната щета за държавата от тези обжалвания е 1,5 млн. лева на ден. Ще заведем иск срещу тези фирми, които непрекъснато обжалват. В края на 2018 година ТОЛ-системата ще заработи", категоричен беше министър Николай Нанков.
Коментари: 0