НАП запечатва 7 обекта в Банско, Боровец и Разлог

Служителите на НАП София, съвместно с екипи от МВР, извършват скрити и явни наблюдения

НАП запечатва 7 обекта в Банско, Боровец и Разлог

Ски гардероб и хранителен магазин в Банско, четири магазина в Разлог и един в Боровец. Всичко това в срок до един месец ще бъде запечатано от инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП).

„Фискалната култура в зимните ни курорти се е повишила значително. Наблюдаваме устойчива промяна в поведението на бизнеса. „Изсветляването“ на оборотите защитава коректните данъкоплатци, а това е една от нашите цели“ – каза Илиана Христова, директорът на териториалната дирекция на НАП в София, във връзка с проверките.

На други 10 обекта са съставени актове за установени административни нарушения. От старта на проверките в зимните курорти Банско и Боровец служителите на ТД на НАП София са извършили над 550 проверки и са установили само 17 нарушения. За същия период на 2017 г. инспекторите са направили 380 проверки и са издали 30 акта.

Служителите на НАП София, съвместно с екипи от МВР, извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и следят за реалното отчитане на оборотите. Заведения за обществено хранене в Банско, в които има много клиенти, са поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на Агенцията. Целта е да се сравняват оборотите отчитани за минали периоди с регистрираните по време на проверката и при съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. Ежедневно в курортите обикалят патрулни двойки, които са в помощ на търговците и могат да дадат съвет за работата с фискалните устройства, уточняват от НАП.

Извършват се и съвместни контролни действия със служителите на МВР, както и с всички институции, които са отговорни според трудовото законодателство. Приоритет в работата на екипите са и апартхотелите в града. Чрез фиктивна резервация в интернет, която играе ролята на контролна покупка, инспекторите проверяват всичко свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези т.нар. частни квартири.

От 1 януари 2018 г. влезе в сила промяна в разпоредбите на Закона за ДДС, която НАП инициира във връзка с честата практика след проверка и налагане на принудителна административна  мярка „Запечатване на обект“, веднага да се сменят лицата, които стопанисват обекта, с цел  да се избегне затварянето. Мярката вече се прилага и към „новите“ стопанисващи, ако те са знаели, че обекта ще бъде запечатан. За да бъдат информирани, в официалния сайт на Агенцията, ежедневно се обявяват публично обектите, които предстои да бъдат запечатани. През миналия зимен сезон заради нарушения в Банско и Боровец бяха издадени 32 заповеди за затваряне, като в 9 от тях е направен опит за смяна на собствеността.

В курортния град е обособен координационен център, където ежедневно се отчитат и планират дейностите на съвместните проверки. Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим.

Коментари: 0