Напрежението Турция-САЩ продължава да обезценява лирата

Анкара очаква санкции от страна на Вашингтон

Напрежението Турция-САЩ продължава да обезценява лирата
Турската лира продължава да се обезценява спрямо долара и еврото заради продължаващите обтегнати отношения между САЩ и Турция относно сделката на Анкара с Москва за противоракетни установки С-400.

Във вторник турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че страната му очаква потенциални санкции от страна на САЩ заради покупката на руската отбранителна система. Думите му дойдоха въпреки лекия напредък при преговорите между Анкара и Вашингтон по отношение на друга голяма сделка - желанието на Турция да купи американски изтребители F-35.

Към 14:50 ч. българско време поевтиняването на турската лира спрямо долара е с 0.52%, а спрямо еврото – с 0.36%.

Миналата година отношенията между Турция и САЩ за малко не бяха окончателно скъсани заради ареста в югоизточната ни съседка на евангелисткия пастор Андрю Брънсън с обвинение, че е участвал в заговора за опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган през 2016 г. През октомври миналата година духовникът бе екстрадиран обратно в САЩ, но пропадането на турската лира заради напрежението между Анкара и Вашингтон успя да вкара турската икономика в низходящата спирала на рецесията. От 2017 г. насам турската лира загуби 38% от стойността си спрямо долара.
Коментари: 0