Нарастват кражбите на коли в София с включен двигател

Вижте новите схеми на крадците

Нарастват кражбите на коли в София с включен двигател
2768 ~ 2 мин. четене
Бум на нови схеми при кражбите на автомобили през последния месец отчитат от столичната полиция. Въпреки, че от началото на годината е регистрирано намаление на автокражбите спрямо миналата година, новите начини за кражби на коли се увеличават.

Най-често новите схеми се прилагат при коли, които са на ключ. От началото на годината те представляват 19% от всички кражби на автомобили в столицата. Наблюдава се ръст на кражбите на коли със запалени двигатели, обясни главен инспектор Пламен Максимов от СДВР, цитиран от Нова тв. 

"Става въпрос за автомобили, които хората си запалват сутрин и докато загрее колата отиват например да си купят кафе или баничка. Една такава баничка излезе на един собственик на автомобил наскоро 27 000 лв.", коментира той.

Тези кражби се случват обикновено сутрин, когато автомобилите са студени и хората искат да ги затоплят. Такъв вид извършване на престъпление не се извършва от специализиран контингент. Това може да го направи всеки, който може да управлява автомобил, дори не е необходимо да има шофьорска книжка, предупреждават от СДВР София.

"Имахме случай на кражба при пътно транспортно произшествие и докато двамата водачи седнали в едната кола да си попълват документацията, в следващия момент автомобилът на другия водач потегля в неизвестна посока", споделя инспектор Пламен Максимов.

Разкриваемостта на тези кражби е ниска, тъй като крадеца не е задължително да е от специализиран контингент. Застрахователите отказват да изплатят автокаско на автомобил, който е откраднат с ключовете. В повечето случаи и документите на собственика са вътре. Понякога извършителите се свързват със собственика и искат откуп. Много е трудно разкриването на подобен тип престъпления.

От полицията съветват водачите на автомобили да не оставят колите си без надзор, особено когато са запалени с ключ вътре. Дори и на оживени места, опасността някой да открадне автомобила е голяма, категорични са от Столична дирекция на вътрешните работи.
Коментари: 0