Наши и китайски фирми ще произвеждат розово масло

Планира се изграждане на нова розоварна и предприятие за производство на козметични продукти

Наши и китайски фирми ще произвеждат розово масло
4817 ~ 1 мин. четене

Два договора за започване на съвместни производства на розово масло и козметични продукти и на кисело мляко подписаха български и китайски компании в българското посолство в Пекин в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Меморандумите бяха парафирани по време на официалното посещение на българска правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерство на икономиката.

Българската компания „Калия Българска роза“ и китайската „Ароматик Плант Сайънс-Тех Ко“ сключиха споразумение за учредяване на смесено дружество с цел инвестиции в областта на производството на розово масло и отглеждане на рози в България. Намерението на фирмите е да изградят нова розоварна и предприятие за производство на козметични продукти от роза и лавандула на био основа в България, както и създаване на насаждения от етерично-маслени култури и институт с лаборатория в Китай. Очаква се съвместната инвестиция да е в размер на 7 млн. евро.

Рамков договор за маркетинг и дистрибуция на българско кисело мляко и писмо за намерения за изграждане на завод за кисело мляко в град Тиандзин подписаха българската „Лодис Инвест“ и китайската „Тиандзин Сино-Финиш Деъри Фуудс Рисърч енд Трейнинг Сентър Къмпани“. Намерението е двете фирми да инвестира в производство на кисело мляко за китайския пазар с български закваски. Очаква се двете фирми да инвестират около 30 млн. евро в предприятието.

Подкрепи Economic.bg