Наши магистрати заминават на обучение в САЩ

Посещението, от 12 до 24 април, е в рамките на програма за обмяна на опит и добри практики на Фондация \"Америка за България\"

Наши магистрати заминават на обучение в САЩ
3680 ~ 2 мин. четене

15 магистрати заминават на Великден за Съединените щати по покана на Фондация "Америка за България". Посещението, от 12 до 24 април, е в рамките на програма за обмяна на опит и добри практики, предаде БГНЕС.

Визитата предвижда поредица от срещи в институции на федерално и щатско ниво, които разработват политики за добро управление на съдебната система и за утвърждаване на високи стандарти в правораздаването, информират от "Америка за България.

За САЩ ще пътуват – седем членове на ВСС, начело със Соня Найденова, представляващ кадровия орган на съдебната власт. В делегацията са и членовете на ВСС – Галина Карагьозова, Елка Атанасова, Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова, Милка Итова и Юлия Ковачева. В делегацията са включени още Драгомир Йорданов, ръководител на Националния институт на правосъдието, както и Методи Лалов, председател на Софийския районен съд, Ерна Якова, председател на Районния съд във Варна и Екатерина Николова, председател на РС-Благоевград. За САЩ ще пътуват и трима представители на държавното обвинение – Николай Попов, заместник районен прокурор на София, Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив и Андреан Сутров, и.д. районен прокурор на Стара Загора. В рамките на визитата българската делегация ще посети съдебни институции във Вашингтон и Денвър.

От "Америка за България" посочват, че от 2010 г. досега по различни модули на програмата до САЩ са пътували общо 88 български съдии, прокурори и адвокати.

Членовете на Съвета на директорите вярват, че с ресурс от 400 милиона щатски долара Фондацията ще допринесе за просперитета на България и ще представлява непреходен символ на поетите от САЩ ангажименти към един важен съюзник, а също така ще послужи за основа на стабилни и дългосрочни американско-български отношения", представят дейността си от "Америка за България" на сайта на фондацията. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg