Наследничката на L'Oréal отново е най-богатата жена в света

Франсоаз Бетанкур-Майер изпревари Алис Уолтън

Наследничката на L'Oréal отново е най-богатата жена в света

Снимка: L\'Oréal

2189 ~ 1 мин. четене

За последните приблизително 15 години надпреварата за титлата на най-богатата жена в света до голяма степен е състезание между две семейства и четири жени. Алис Уолтън оглавяваше за дълго списъка. След това начело застана снаха й Кристи Уолтън. Покойната Лилиан Бетанкур също е оглавявала класацията, а след това и дъщеря й – Франсоаз Бетанкур-Майер. Разбира се, и двете семейства притежават едни от най-големите компании в света: Walmart и L'Oréal.

Всички тези дами са наследнички на богатството си, но стоят начело на семейния си бизнес или други начинания.

Само преди дни Франсоаз отново изпревари Алис Уолтън и завоюва титлата на най-богатата жена в света.  Според индекса на милиардерите на Блумбърг към днешна дата състоянието на наследничката на козметичния гигант е 57.5 млрд. долара и тя е 11-ят най-богат човек в света. Алис Уолтън остава на 14-о място с 54 милиарда долара.

Франсоаз Бетанкур-Майер влезе в списъка на най-богатите хора в света, след като майка й Лилиан Бетанкур почина през 2017 г. на 94-годишна възраст. Франсоаз наследи огромното богатство на L'Oréal. Семейство Бетанкур все още има 33% дял в компанията, оценява на 107.5 милиарда долара и генерирала 32.6 милиарда долара приходи през миналата година.

Бащата на Лилиан, Южен Шюлер, основава популярната козметична компания през 1907 г. Когато умира, Лилиан е единственият му наследник. По същия начин, Франсоаз е единственият наследник на Лилиан. Към момента на смъртта си Лилиан Бетанкур имаше нетно състояние от 46 милиарда долара.

Франсоаз Бетанкур-Майер е родена на 10 юли 1953 г. Тя е президент на семейната фондация „Бетанкур“ и фондацията „Бетанкур Шюлер“, която разполага с активи в размер на 683 милиона долара към края на 2010 г. Освен това е автор на книги относно еврейско-християнските отношения и гръцката митология. Съпругът й Жан-Пиер Майер е внук на равин, убит в Аушвиц. Те имат и двама синове – Жан-Виктор Майер и Никола Майер.

Коментари: 0