НАТО обмисля разширяване на обхвата си в Космоса

Алианса възнамерява да превърне космическото пространство в „оперативна зона“

НАТО обмисля разширяване на обхвата си в Космоса

Снимка: БТА

Организацията на Северноатлантическия договор планира да разшири обхвата си като включи Космоса като пространство, в което могат да се водят войни, пише Bloomberg.

НАТО възнамерява да превърне космическото пространство в „оперативна област“ заедно с въздуха сушата, морето и киберпространството, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Това би означавало, че според НАТО в Космоса може да се води война, подобна на вече познатите конфликти по въздух, вода и земя.

Очаква се това решение да бъде гласувано на предстоящата среща на министрите на външните работи в Брюксел, която ще се проведе днес. Ще се обсъждат общо 5 области на ангажимента на Алианса за колективна отбрана.

„Космосът е от голямо значение за сигурността на всички граждани и за всяка военна операция“, заяви Столтенберг пред журналисти, цитиран от Bloomberg. „Космическото пространство е важно за всяка една област от нашия живот – за извършване на комуникации, за осъществяване на навигации, както и за изобразяване на различни данни“, добави още той.

НАТО се стреми да се адаптира към новите външни предизвикателства вследствие на офанзивата в Сирия. Очаква се на 3 -4 декември лидерите на Алианса да се срещнат в Лондон, за да отбележдат 70-годишнината от основаването на съюза.
Коментари: 0