Навални вече е в Берлин за лечение

Медицинският самолет на руския опозиционер е кацнал в германската столица и той е настанен в болница

Навални вече е в Берлин за лечение

Снимка: БТА

1208 ~ 1 мин. четене

Германският медицински самолет, който беше изпратен от канцлера Ангела Меркел да прибере изпадналия в кома Алексей Навални, е кацнал в Берлин. Най-големият критик на руския президент Владимир Путин, който след предполагаемо отравяне изпадна в кома, ще бъде приет в болница „Шарите“, предава Reuters.

Германски лекари долетяха по спешност до сибирския град Омск, за да евакуират Навални по искане на съпругата и съюзниците му, които заявиха, че руската болница, в която го лекува, е лошо оборудвана.

Навални е бил докаран на летището в Омск в линейка, а самолетът му е излетял два часа по-късно (около 5.00 ч. българско време). Кира Ярмиш, говорител на Навални, заяви, че съпругата му Юлия също е била на борда.

Руският опозиционер, дългогодишен борец срещу корупцията в Кремъл и режима на Путин, припадна в четвъртък по време на полет от Сибир до Москва, като самолетът трябваше да кацне по спешност в сибирския рад Омск, а Навални беше закаран в местната болница. Съмненията са за умишлено отравяне, но руските лекари са категорични, че изследванията не потвърждават тази теза. Според тях проблемът е настъпил заради срив в кръвната захар на Навални, след което са се появили метаболитни проблеми.

Съюзниците му казват обаче, че се страхуват властите да не опитат да прикрият улики как се е разболял реално.

Медицинският персонал в болницата в Омск първоначално каза в петък, че макар състоянието на Навален да се е подобрило леко за една нощ, той е в твърде нестабилно състояние, за да бъде безопасно транспортиран извън страната. По-късно те заявиха, че нямат възражения, след като германските лекари го сметнаха за годен за пътуване.

Подкрепи Economic.bg