Не виждам крачка назад за пенсионните фондове

Не разбирам острата реакция на определени анализатори, които явно имат други интереси, коментира председателят на бюджетната комисия критиките за подкопаване на пенсионния модел

Не виждам крачка назад за пенсионните фондове

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Не виждам за каква крачка назад става въпрос. Не разбирам острата реакция на определени анализатори, които явно имат други интереси“. Така председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова коментира в ефира на БНТ предложенията за промени в скандалните поправки в Кодекса за социално осигуряване, направени в края на 2014 г.

Според нея ходът на финансовия министър Владислав Горанов не е прибързан, а дебатите по темата ще продължат. Тя отрече мерките да водят до  разколебаване на пенсионния модел.

„Доходността във фондовете е по-малка от натрупаната инфлация за този период, което означава, че спестяванията на хората реално са намалели“, обясни Стоянова, подкрепяйки тезата си, че е добре на хората да се даде избор, а не „силово“ да се насочват към пенсионноосигурително дружество. Тя посочи, че мнозинството от българите не са наясно какво се случва с вноските им за втора пенсия и каква е доходността им, но не посочи по какъв начин осигуряващите се знаят какво се случва с парите им, отиващи в НОИ.

„Дразня се, че две или три решения взети с подкрепата на ДПС стават основание за обвинения в скрита коалиция, а в същото време спасяването на плоския данък, отново с гласовете на ДПС, остава на заден план“, коментира депутатът от ГЕРБ обвиненията, че партията се ползва с подкрепата на ДПС винаги, когато не ѝ достигат гласове за определени спорни предложения. Тя обаче заяви, че правителството ще продължи да разчита на променливи мнозинства и през тази година.

Стоянова определи 2014 г. като интересна, а политическата ситуация е нова за нея, тъй като отскоро е в политиката.  Тя изведе като основни грешки тези във взаимоотношенията и начина на комуникация в рамките на коалицията.

Председателят на бюджетната комисия определи рамката на публичните финанси за 2015 г. като реалистична, която ще осигури предвидимост и стабилност. Стоянова обаче подчерта, че не бива всички да разчитат на бюджета, тъй като той е насочен към поддържане функциите на държавата и подпомагане на групи от обществото с неравностойно социално положение.

„Приходите не са надценени, а реалистични, а дори някои ги определят като подценени. По-добре да са леко подценени, отколкото надценени“, обясни Стоянова. Тя опроверга тезата, че това се прави с цел да се изхарчат непрозрачно събраните в повече средства.

Според нея, най-сериозно положение в бюджета имат социалните разходи, а здравеопазването е длъжно да се справи с предвидените за него средства.

Коментари: 0