„Не всеки продукт с надпис „кашкавал“ е кашкавал“
Десислава Танева, министърът на земеделието и храните
Проверките по етикетирането и качеството на хранителните продукти ще се правят по нов начин, одобрен и от обществото, и от производителите, каза в Горна Оряховица министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й към момента не всеки продукт, на който пише "кашкавал", е такъв и не всеки е направен от мляко, а в контрола има пропуски.
Министър Танева коментира, че иска да чуе след време обществената оценка, че проверките, които се извършват, са направили така, че когато се влезе в магазин и върху етикетът пише кашкавал, това да е наистина така и той да е произведен от мляко. По думите ѝ, за да се развива бизнеса, трябва държавата да осигури нормална предвидима среда, така че да не бъде утежняван с каквото и да е било.
Според нея кредитът на доверие към новото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да бъде в рамките на три месеца.
Тя допълни, че е имало пропуски в работата на агенцията, не само в сферата на безопасността на храните, но и в здравеопазването на животните, като припомни разпространението и пораженията от заболяването "син език" през миналата година.
В момента тече административна реформа в министерството на земеделието и храните, която цели областните дирекции по земеделие да провеждат абсолютно всички политики на министерството на регионален принцип, коментира още министър Танева.
Тя обясни, че при закриването на Националната служба за зърното и Контролно техническата инспекция функциите им ще бъдат прехвърлени към областните служби, а съкращения ще има само на ниво централна администрация. Според Танева целта на административната реформа е да улесни земеделските стопани, като те да могат да ползват всички необходими им услуги на едно място.
"Целта на реформата е областните дирекции "Земеделие" да бъдат органите на министерството, които провеждат политиките на регионален принцип, това не са поземлени комисии", посочи тя.
Танева взе участие в празника на горнооряховския суджук и се включи в разрязването на 60-метров деликатес, приготвен от три горнооряховски фирми, които го произвеждат като защитено географско указание.