7 небостъргача с ексцентричен и впечатляващ дизайн

В последните десетилетия небостъргачите стават все по-високи, по-скъпи и много по-сложни като форма

7 небостъргача с ексцентричен и впечатляващ дизайн

Снимка: Pixabay, Wikipedia

3074 ~ 2 мин. четене

В последните десетилетия небостъргачите стават все по-високи, по-скъпи и много по-сложни като форма.

Някои от най-новите проекти включват необичаен и дори екстравагантен дизайн и форми, по тях текат водопади, спускат се хиляди растения, а някои имат дори недостижими функции, като например способността да уловят астероид. Те обаче тепърва предстои да бъдат издигнати.

Business Insider представя 7 от най-красивите небостъргачи, които вече са построени:

1. F&F Tower в Панама


F&F Tower , първоначално наречен Revolution Tower, се върти спираловидно. Тъй като сградата прави различна ротация за всеки етаж, има четири външни балкона на всяко ниво.

2. Бурж ал Араб в Дубай


Може би най-отличителната сграда в  Дубай е проектирана да изглежда като корабно платно, така че да не покрива съседния плаж със своята сянка.

3. Хотел Marina Bay Sands в Сингапур


Хотелът е известен с най-големия и най-високо разположен инфинити басейн на покрива си, от който се разкриват впечатляваща гледка към Сингапур.

4. Turning Torso в Малмьо, Швеция


Turning Torso стана най-високата сграда на Швеция през 2005 г., когато бе построена.

Небостъргачът се състои от девет пет-етажни петоъгълници, като всеки от тях се върти на 90 градуса спрямо по-долни, за да се създаде оптична илюзия. Деветте части, където са разположени жилища, са свързани чрез стоманен екзоскелет, който държи 57-етажната сграда.

5. Evolution Tower в Москва, Русия


Извитата кула е направена във формата на ДНК-спирала. Всеки етаж от сградата е „завъртян” на 3 градуса спрямо съседния, като общата й извитост е около 135 градуса от основата до върха. Когато дизайнът й бе представен през 2004 г., ДНК-формата на кулата се отличаваше от почти всички небостъргачи по света.

6.  Torre Telefónica в Сантяго, Чили


Телефонната кула, която е централа на мобилната компания Movistar, наподобява телефон от 90-те години. Построена е през 1993 г.

7. Антилия в Мумбай, Индия


27-етажната къща спокойно може да бъде определена като най-екстравагантният дом в света.

Антилия принадлежи на бизнес магната Мукеш Амбани, най-богатия човек в Индия, и се извисява над хоризонта на града на височина 550 фута. Шест от най-ниските нива на къщата са предназначени за паркинг, с капацитет да се поберат 168 автомобила, а в лобито има девет асансьора.

В къщата на Амбани също така има 50-местно домашно кино и басейн . В дома работят около 600 служители. На покрива, в допълнение към панорамния изглед към Мумбай, има три хеликоптерни площадки.

Подкрепи Economic.bg