Недостигът на свинско в Китай изстреля цените със 70% през септември
Китай е най-големият производител и потребител на свинско в света

© ECONOMIC.BG / Pixabay
~ 1 мин.
Цените на свинското месо в Китай са скочили с 69.3% през септември спрямо същия период на миналата година, предава CNBC, уточнявайки, че повишението идва в момент, когато страната продължава да се бори с недостига на този хранителен продукт. Ситуацията възникна вследствие на разразилата се африканска чума по свинете.
Поскъпването на свинското месо през септември е повече отколкото през август, когато цените са скочили с 46.7% на годишна база, сочат данни на Китайското национално статистическо бюро.
Увеличението на цените на свинското е било основен двигател за цялостното поскъпване на потребителските продукти в страната. През септември индексът на потребителските цени в страната се е увеличил с 3% спрямо същия период на предходната година – най-високият за почти шест години, според Reuters.
Междувременно фабричните цени, измерени с индекса на цените на производителите, паднаха с 1.2%.
Според прогнозните анкети на Reuters сред икономисти очакванията бяха потребителските цени в Китай да нараснат с 2.9% през септември, а цените на производителите да паднат с 1.2%.
Китай е водещият световен производител и потребител на свинско месо. Продуктът е основен за местните и скокът на цените през последната година удари портфейлите на много потребители във втората по големина икономика в света. Властите определиха казуса около предлагането на свинско месо в страната като „основна политическа задача“ миналия месец.