Недостигът на чипове заплашва производството на iPhone 12

COVID-19 наруши драстично веригите на доставки

Недостигът на чипове заплашва производството на iPhone 12
1156 ~ 1 мин. четене

Избухването на пандемията от COVID-19 предизвика предизвика домино ефект в най-различни посоки. Кризата удари търсенето и наруши веригите на доставки. Това от своя страна доведе до глобален недостиг на чипове, който пък засяга почти всяка индустрия, нуждаеща се от полупроводници.

Анализаторите определят автомобилната индустрия като една от най-потърпевшите, а актуалните въпрос, който мнозина си задават сега, е дали ефектът няма да застигне и пазара на потребителска електроника. Подобен сценарий би означавал, че производството на iPhone 12 също ще пострада, пише GSMArena

Прогнозата идва, след като по-рано този месец представител на Microsoft заяви, че недостигът на чипове ще продължи през първата половина на 2021 г., докато главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су предупреди, че проблемът може да се окаже норма през цялата година.

Анализатори смятат, че индустрията на смартфоните като цяло също ще пострада от недостига на чипове. Засега обаче не може да се определи в каква степен. Що се отнася до автомобилната, твърди се, че тя е понесла около 61 милиарда долара пропуснати продажби.

Бързо решение няма. В момента полупроводниковата индустрия е на максималния си капацитет и единственият начин да направи крачка е да изгради повече производствени предприятия.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg