НЕК щяла да се разплати с топлофикациите в Русе и Плевен

Срещата в Министерството на енергетиката доведе до спиране на стачките в двете дружества

НЕК щяла да се разплати с топлофикациите в Русе и Плевен
3668 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Националната електрическа компания (НЕК) е поела ангажимента да изготви график за разсрочено плащане на задълженията си към топлофикациите в страната. Това трябва да се случи до края на следващата седмица, съобщиха от пресцентровете на топлофикациите в Плевен и Русе, цитирани от БНР.

Това е било решено след състоялата се среща в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) между синдикати, работодатели, представители на НЕК и на топлофикационните дружества.

На заседанието експертите са решили да изпратят и писмо до председателя на Народното събрание (НС) Цецка Цачева и до премиера Бойко Борисов за „политическо решение за състоянието в енергетиката“.

„В момента Общественият доставчик дължи 19 млн. лв. на „Топлофикация Русе“, обяви изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. Заради забавените плащания и русенското парно е натрупало над 3 млн. лв. задължения към свои контрагенти. Парите от НЕК формират и 80% от бюджета на „Топлофикация Русе“.

Информацията от срещата бе потвърдена и от работещите в „Топлофикация Плевен“. Присъствалите на заседанието в МИЕ обясниха, че щяло „да се търси съдействието на НС при приемането на бюджета на страна за 2015 г. в него да се включи и недостигът на средства в НЕК“.

В заседанието са участвали и изпълнителните директори на топлофикациите от Перник и Бургас. В момента НЕК дължи на "Топлофикация Плевен“ близо 30 млн. лв. за произведената електроенергия. Това прави невъзможно редовното изплащане към доставчика на природен газ в лицето на държавната „Булгаргаз“ и затруднява работата на компанията.

Според последните данни загубата на НЕК за деветте месеца на тази година достигна колосалните 425 млн. лв. След постигнатото споразумение работниците в топлофикационните дружества в Плевен и Русе са преустановили протестите си.

 

Подкрепи Economic.bg