Немски компании искат да правят части за камиони в Русе и Видин

Министърът на икономиката Лукарски отчете 100 дни управление

Немски компании искат да правят части за камиони в Русе и Видин
272 ~ 2 мин. четене

Немски компании са проявили интерес към инвестиции в производство на части за камиони в Русе и Видин. Това обяви министърът на икономиката Бождар Лукарски по време на неговия и на екипа му отчет по повод направеното за първите 100 дни от работата на новото правителство, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.

Лукарски обаче не пожела да посочи кои са фирмите защото преговорите още не са финализирани.

Голяма датска компания също проявява интерес за инвестиции у нас, като тя е насочила вниманието си към индустриална зона Божурище, каза още Лукарски,

Отделно в напреднала фаза са преговори с компании от Китай и Пакистан за логистични центрове в Пловдивско и Бургаско, които все повече се превръщат в центрове за спедиция, обяви министърът на икономиката.

Сред постигнатите резултати министър Лукарски спомена и активизирането на диалога с бизнеса и синдикалните организации, който по оценка на същите практически не е съществувал през последната година преди новото управление. Министърът постави акцент на взетото решение да се възстанови действието на Съвета за икономически растеж, който ще се нарича Национален икономически съвет.

За намаляване на административната тежест върху бизнеса и насърчаване на малките и средни предприятия, които бяха очертани като приоритети в програмата на правителството Министерство на икономиката подготвя трети План за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса от измерените закони (2015-2017 г.). Очакваният ефект от прилагането му е реализирането на спестявания в размер на 113 млн. лв. на бизнеса. За подкрепа на МСП бяха сключени договори на стойност 380 хил. лв., които ще подпомогнат реализацията за иновативни бизнес идеи на български студенти в сферата на високотехнологични промишлени сектори и интензивни на знания услуги. 

В сферата на външноикономическите отношения министър Лукарски посочи, че е активизиран двустранният диалог с приоритетни за България партньори. В резултат на това предстои организирането на редица бизнес форуми и посещения на бизнес делегации у нас, сред които са Конфиндустрия Италия, министърът на индустрията на Азербайджан, испански, френски и американски инвеститори и др.

„Безопасността на хората е основен приоритет за нас. Подготвяме промени в законодателството за паспортизация на асансьорите, така че да се знае всеки асансьор в страната на колко години е, в какво техническо състояние е и кой го поддържа“, заяви министърът. От началото на управлението Министерство на икономиката е проверило 250 асансьора, от които от експлоатация са спрени 25. 

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева допълни, че Междуведомствената работна група с МОСВ и Министерство на енергетиката работи по установяване броя на язовирите, които ще подлежат на контрол на ДАМТН.  „Необходими са средства за закупуване на техника, високопроходими машини за достигане до язовирите и басейните. В момента изготвяме и регистър на басейните, който съдържа пълна информация какво представлява басейнът, чия е собствеността и кой носи отговорност за поддържането", подчерта Везиева.Подкрепи Economic.bg