Нено Димов обвини БСП за водната криза в Перник

По закон отговорност носи ВиК дружеството, което трябва да изпълнява договорите си за снабдяване с питейна вода

Нено Димов обвини БСП за водната криза в Перник
Упрвалението на БСП в Перник е сред отговорните за настощата водна криза в града. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, койро свика извънреден брифинг днес по повод изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че управляващите трябва да понесат отговорност за случащото се в Перник. 

Основният проблем за водната криза в Перник са огромните течове и в момента загубите са над 75%, каза Димов. 
От думите на министъра обаче стана ясно, че първоначалната отговорност за ситуацията в града е на социалистическата партия, тъй като по времето на левицата е спряна оперативна програма, по която е трябвало да бъде рехабилитираната ВиК мрежата в Перник. "Ако Перник беше успял да защити при първия си опит водния цикъл, при кмета на БСП, сега вероятно щяха да бъдат много по-малки загубите и този огромен проблем нямаше да го има", каза Нено Димов. 

"Когато г-жа Нинова говори за Перник нека е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекта за ВиК", каза ресорният министър. 

"Течовете не са само от този проблем, това е инфраструктура, която се е амортизирала през годините далеч не само по времето на БСП, естествено. Но ако този цикъл беше реализиран тогава, както бяха реализирани в други областни градове, тези течове щяха да бъдат по-малко", каза още Димов. По думите му амортизацията на мрежата се случвала в порядъка на 20-30 години. 

На въпрос на национално ниво кой носи отговорност остарялата инфраструктура Нено Димов каза: "Имате дружество, което носи по закон отговорността за изпълнението на договорите си за снабдяване с питейна вода на населението".

Прокуратурата ще свърши своята проверка и ще излезе със своите заключения, обясни министърът. 

Според него Нинова разпространява фалшиви новини и насажда страхове у хората. "Това продължава не само в сектор „Въздух“, но и в сектор „Води“. Не е редно лидер на политическа партия с претенции да насажда страх. Ако тя имаше претенции за качеството на въздуха, в правителството на БСП, можеха да се предвидят пари за подобряване на чистотата му, но не го направиха", каза още той. 
Коментари: 0