Нено Димов отново обжалва решението за екооценка на Пирин

По-рано министърът зави, че ще се съобрази с решението на ВАС

Нено Димов отново обжалва решението за екооценка на Пирин
380 ~ 2 мин. четене
Министърът на околната среда и водите Нено Димов на 27 март е обжалвал решението на Върховния административен съд от 8 март 2019 г., с което се постановява, че планът за управление на Национален парк "Пирин" трябва да бъде подложен на екологична оценка. Ведомството настоява такава да не се прави, въпреки, че ВАС за втори път решава, че е необходима, за да се покаже доколко планът ще повлияе на устойчивото опазване на горите, водните ресурси и защитените видове в Пирин.

В аргументите на съда се посочва, че екологичната оценка е задължителна и прескачането й означава нарушение на българските закони и европейските директиви. Тричленният състав на ВАС постановява, че Планът попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения по приложения № 1 и 2. Нарушен е и чл. 3, пар. 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 г. относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.

От гражданската коалиция "За да остане природа в България" твърдят, че министерството упорства в опита си да наложи кух план за управление на парка, който е обект на културното наследство на ЮНЕСКО, и той ще се превърне в място за сечи и строежи. Съдебното решение от 8 март за пореден път потвърждава тезата на природозащитниците, че в МОСВ съществува фундаментален проблем с разбирането и прилагането им, категорични са природозащитниците. 

С отказа да се съобрази със съдебното решение, МОСВ се поставя в противоречивата позиция на противник на опазването на природния ресурс на България - една от малкото дадености, с които страната ни е конкурентна в ЕС. България спешно се нуждае от компетентен и амбициозен лидер за опазване на ресурси, които вече са твърде дефицитни. Сегашният министър на околната следа Нено Димов очевидно не е способен да бъде този лидер. От това страната ни бързо трупа големи икономически и имиджови загуби, заключват от коалиция "За да остане природа в България". 

Припомняме, че в началото на тази година ВАС окончателно отмени промените в плана за управление на парк "Пирин", приети от Министерски съвет в последните дни на 2017 г. От ведомството тогава изразиха позиция, че министър Нено Димов ще се съобрази с решението на ВАС. С обжалването на министъра казусът ще влезе за четвърти път във ВАС.
Коментари: 0