Димов: Не ми е работа да знам кой е собственик на „Юлен“

Според екоминистъра, голяма част от хората, които протестират вероятно дори не си дават сметка защо го правят

Димов: Не ми е работа да знам кой е собственик на „Юлен“

„Не е моя работа да знам кой е собственикът на „Юлен“. Така екоминистъра Нено Димов отговори на въпроса по НоваТВ защо никой не казва кой стой като реален собственик на ски зоната в Банско. Отговор на този въпрос се търси и на всеки протест, организиран в защита на Пирин.  

Министърът категорично каза, че не знае кой е собственик на офшорната компания и пак каза, че това не е негова работа. По думите му със сигурност има власт в лицето на други министерства и агенции, които знаят чия собственост е фирмата. "Моята работа е да съблюдавам екологичното законодателство, за което отговарям. Предполагам, че в Агенция по приходите или други органи със сигурност се знае, тъй като това е фирма, която плаща данъци и е регистрирана. При всички положения сигурно има кой да даде отговор на този въпрос", каза Димов. Той добави, че не е негова работа да изчиства този въпрос, а е екологичното законодателство. 

От самото начало протестите за Национален парк „Пирин“ са политически, смята екоминистърът. Според него голяма част от хората, които протестират вероятно дори не си дават сметка защо го правят. Той добави, че лидерите на тези протести са политически партии, които не са успели да влязат в парламента.

Димов каза, че иманно по тази причина зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия не само през плановете за управление, а и през Закона за горите.

Според Димов не става дума за 48% строителство в парка, а за 2%, които и в момента за зона за спорт и в които може да се прави спортна инфраструктура.

„Законноста е следната – изменението на плана на Национален план „Пирин“ дава възможност да се правят инвестиционни намерения и нищо друго. Това е режим и до тук е спазен законът. Следва да бъде направен специализиран устройствен план, който подлежи на екологична оценка и оценка за съответствието и ако има инвестиционни намерения те подлежат на Закона за въздействие на околната среда“.

Коментари: 0