Нено Димов: Замърсяването на въздуха в България намалява

По предварителни данни Смолян, Горна Оряховица и Видин са градовете с най-мръсен въздух в България

Нено Димов: Замърсяването на въздуха в България намалява
В България се отчита напредък в борбата замърсяването на въздуха, в момента 9 града излизат от наказателната процедура на Европейската комисия (ЕК), която има срещу България заради проблема. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ.

"Целият Североизточен район на България вече отговаря на нормите за качество на въздух. София и Бургас намаляват стойностите на замърсяване на въздуха с всяка година. Добрич, Варна и Девня обаче излязоха от наказателната процедура на ЕС", каза той. 

По предварителни данни Смолян, Горна Оряховица и Видин са градовете с най-мръсен въздух в България, но по думите на министъра постоянно се работи за подобряване на качеството на въздуха.Министърът изтъкна, че се очаква следващата година десет български общини да подменят градския си транспорт, като ресурсът за подобряване на чистотата на атмосферния въздух се усвоява добре.

„На 28 май след дълги преговори с ЕК отделихме нов ресурс от около 380 млн. лв. за десет общини, които имат възможност да кандидатстват за смяна на градския транспорт с трамваи, електробуси и тролейбуси и евентуално към края на годината - още 80 млн. за фини прахови частици от битовото отопление за онези общини, които не можаха да кандидатстват“, уточни Димов.

Предстои да се реши на европейско ниво как да се регулира движението на стари автомобили в ЕС, които не отговарят на еко изискванията, като Министерството на транспорта вече поема нужните действия, обясни министър Димов.
Коментари: 0