Неочаквано изригна вулкан в Чили

Калбуко не е изригвал от 43 години, обявен е червен код за опасност

Неочаквано изригна вулкан в Чили
3923 ~ 1 мин. четене

Правителството в Чили обяви червен код за опасност след неочаквано изригване на вулкана Калбуко. Наредена е евакуация на населението в радиус от 20 км, предаде Франс Прес.

Вулканът Калбуко не е изригвал от 43 години и не е показвал никаква активност в последните дни. В района е обявено извънредно положение и временно ще бъде поставен под контрола на армията.

Червеният код е за градовете Пуерто Монт и Пуерто Варас в областта Лос Лагос, разположени на около 1300 км южно от Сантяго. Започнала е евакуация в местността Енсенада, обитавана от повече от 1500 души, стана ясно от изявление на вътрешния министър Родриго Пеняйлильо.

По-рано ТААС съобщи за 1200 евакуирани, а според информация на Ройтерс, от зоната с радиус 20 км около вулкана са били евакуирани 4000 души.

Всички пристигащи и заминаващи полети в района са отменени. Тревога бе обявена и в южната част на Аржентина. Властите в град Барилоче, който се намира само на 100 км от вулкана, предприеха спешни мерки и очакват градът да бъде посипан с пепел, предвид скоростта и посоката на вятъра.

Към момента няма данни за пострадали.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg