Неочаквано свиване на китайския износ през август

Търговската война със САЩ продължава да руши индустриалната икономика

Неочаквано свиване на китайския износ през август

Снимка: БТА

Китайският износ неочаквано се сви през август на фона на намаляващите доставки към САЩ, предава Reuters. Това е знак за по-нататъшни трудности пред втората по големина икономика в света, която явно ще има нужда от повече стимули за растеж на фона на търговската война, в която е въвлечена. 

Очаква се Пекин да вземе мерки още през идните седмици, така че да предотврати риска от по-рязко икономическо предвид опасността от това САЩ да увеличат търговския си натиск, а и на фона на намаленията на някои ключови лихвени проценти за пръв път от четири години. 

В петък централната банка понижи изискванията за задължителни резерви на банките за седми път от началото на 2018 г. с цел да освободи повече средства за отпускане на кредити. Това се случи дни, след като кабинетът сигнализира за възможно разхлабване на политиката в тази сфера. 

Що се отнася до износа през август, той е спаднал с 1% на годишна база. Това е най-големият спад от юни, когато имаше понижение от 1.3%, показват митническите данни в неделя. 

Анализаторите очакваха ръст от 2.0%, сочи анкета на Reuters. Прогнозата им бе подплатена от ръста от 3.3% през юли.  

Данните идват, след като Пекин позволи на националната си валута да се срине рекордно ниско – за първи път от световната финансова криза насам 1 юан се търгуваше за 7 долара. Вашингтон определи случващото се като валутна манипулация. 

Много от анализаторите очакваха, че слабата валута ще компенсира разходите, а настъпващите американски тарифи ще провокират някои китайски търговци да прехвърлят по-рано пратките си в САЩ и така износът през август да нарасне. Такава бе тенденцията в търговския спор по-рано. 

„Износът все още е слаб, дори в условията на значително обезценяване на валутата, което показва, че отслабващото външно търсене е най-важният фактор, влияещ върху износа през тази година“, обяснява Джан И, икономист в Zhong Hai Sheng Rong Capital Management.

Износът към САЩ, които са сред основните партньори на Китай, е спаднал с 16% през август спрямо същия период на миналата година. За сравнение понижението през юли на годишна база бе 6.5%, което подчертава задълбочаване на негативната тенденция. 

Вносът от САЩ е спаднал с 22.4%. 

Мнозина анализатори очакват ръстът на износа да се забави още през идните месеци. Повечето от предстоящите американски тарифи ще влязат в сила 1 октомври и 15 декември. 

„Търговските търкания между Китай и САЩ доведоха до рязък спад на износа на Китай за Съединените щати“, изтъква Стивън Джан, главен икономист и ръководител на научните изследвания в Morgan Stanley Huaxin Securities.

Износът за Европа, Южна Корея, Австралия и Югоизточна Азия обаче също се влошава на годишна база в сравнение с юли, докато доставките за Япония и Тайван отбелязват малко по-добър растеж в сравнение с предходния месец.

Данните от неделя също показват, че вносът на Китай се е свил за четвърти пореден месец от април. Вносът е спаднал с 5.6% на годишна база през август, малко по-малко от очаквания спад от 6% и е непроменен спрямо 5.6% спад през юли.

Основен фактор за спада е затихналото вътрешно търсене, заедно със смекчаването на глобалните цени на суровините. Вътрешното потребление и инвестициите в Китай останаха слаби, въпреки че повече от година се вземат мерки за стимулиране на растежа.

Китай отчете търговски излишък от 34.84 милиарда долара миналия месец, в сравнение с излишък от 45.06 милиарда долара през юли. Анализаторите прогнозираха излишък от 43 милиарда долара за август.

Коментари: 0