Партията на Путин се стяга за присъдата на гневните гласоподаватели

Днес се провеждат местни избори в 85 региона на Русия

Партията на Путин се стяга за присъдата на гневните гласоподаватели

Снимка: БТА

Това, което се очакваше да бъдат рутинни регионални избори, се превърна в референдум за президента на Русия Владимир Путин и неговата партия „Единна Русия“, пише Bloomberg в свой анализ по повод днешния вот в страната. 

Във всички 85 региона на Русия се гласува за губернатори, регионални законодателни събрания, градски парламенти и кметове на населени места. В четири окръга изборите са за депутати в Държавната дума, а в Москва предстои обновяване на състава на 45-местната градска Дума. Предизборната кампания в столицата беше белязана от протести, сблъсъци с полицията и масови арести. Няколко участници в демонстрациите вече получиха ефективни присъди. 

Подкрепяните от Кремъл кандидати за губернатори са уязвими в няколко региона в страната, пише още Bloomberg, добавяйки, че ниските доходи и непопулярните реформи подхранват общественото недоволство. Показателно е и това, че изборите за Московския парламент, от който зависи малко, предизвикаха най-големите протести в Русия, откакто Путин се завърна на президентския пост през 2012 г, след четири години като министър-председател.

Контролираният зорко политически живот на Русия показва знаци за колебание в 20-гошиния
мандат на Путин на власт. В отговор Кремъл направи някои промени, като позволи на бившите
кандидати на „Единна Русия“ да се издигнат като независими и намали президентските
посещения в субектите на федерацията, в които ще има избори за губернатор.

Същевременно властите се противопоставиха на всякакъв вид гражданско недоволство, като
задържаха опозиционни лидери, разгонваха мирни демонстрации и пратиха в затвора някои от протестиращите за години. 

„Властите все още не са научили необходимия урок от предишните си неуспехи, хората гласуват срещу тях, вместо срещу лошите кандидати“, коментира Николай Петров от базираната в Лондон неправителствената организация за международни отношения Chatham House. „Цялостното социално настроение, подобно на последните избори, остава неблагоприятно“, допълва той.

Докато кандидатите се опитват да се разграничат от „Единна Русия“, Путин от своя страна се
опитваше да стои настрана от субектите на федерацията, в които ще се проведат избори за губернатор, сочи проучване на „Petersburg Politics”. Тази година той е посетил едва 2 региона (13%) от 15-те, в които ще има такива избори. През 2017 той посети 80% от тях.

Това може и да не е достатъчно. Подкрепяните от Кремъл кандидати за служители в Алтайската република и региона на Вологда са особено уязвими, като няколко други техни кандидати също имат от какво да се страхуват, тъй като техните рейтинги се свиват, според Михаил Виноградов, ръководител на “Petersburg Politics”. 

Хората гласуваха срещу кандидатите на „Единна Русия“ в три региона тази година. Във важния
политически център Приморие, в който се намира град Владивосток, партията на Путин успя да
запази губернатора си само след насрочването на повторни избори, след като на първият тур от
изборите бяха разкрити масивни изборни фалшификации в полза на друг кандидат на партията.

По-малко от половината от населението одобрява работата на правителството, като личният рейтинг на Путин пострада след пенсионните реформи миналата година и остава най-нисък от анексирането на Крим през 2014 г., според независими статистики.

Някои хора, близки до Кремъл, все пак пренебрегват напрежението.

„Има спад на социалното благосъстояние, което е позната позиция за властите и те натрупаха опит
през последните 20 години как да действат“, каза Константин Костин, бивш служител на Кремъл,
който сега ръководи мозъчен тръст, работещ с правителството. „Следователно в деня на изборите ще има малко или никакви неприятни изненади“, смята той.

Част от стратегията на властта е силно да се противодейства на опозицията. На повече от дузина
опозиционни кандидати бяха отказани места в бюлетините за изборите за общински съвет в Москва, което и предизвика протестите това лято. Лидерът на опозицията Алексей Навални заяви, че Фондацията му за борба с корупцията, която е събрала огромна аудитория за онлайн докладите си, е била обект на полицейска акция, което е „често срещано“ за нея. Той е един от няколкото опозиционни политици, затворени през това лято заради призиви към хората да протестират.

Цели на властите са и обикновените протестиращи. Московският съд по-рано осъди Константин
Котов, 34-годишен софтуерен инженер, на 4 години затвор за това, че е взел участие в няколко
нерегламентирани протеста. 

Котов все пак е само втория човек, осъждан за посещение на нелегални протести, според
Асоциирания директор на Human Rights Watch Таня Локина. Другият такъв случай е от 2015 г. и е свързан с Илдар Дадин, който беше освободен след намесата на конституционния съд. 

На фона на насилието Навални призова хората да подкрепят неговата кампания за „умно гласуване“, която окуражава гласоподавателите да гласуват за кандидата във всяка област, който има най-голям шанс да победи кремълските представители, без значение от политическите му виждания.

За Кремъл „рисковете нарастват заради осезаемото политическо пробуждане и невъзможността на
властта да се справи с това по цивилизован начин“, смята политическият изследовател Валери
Соловей.

Коментари: 0