Неприличният жест на Варуфакис бил измама

Германски тв водещ призна, че е манипулирал видеото, в което гръцкия министър показва среден пръст

Неприличният жест на Варуфакис бил измама
3731 ~ 1 мин. четене
Неприличният жест на Янис Варуфакис е бил измама. Германски телевизионен водещ призна, че е манипулирал записа, на който гръцкият министър на финансите показва среден пръст на Берлин. На видеоматериал, постнат снощи на сайта на обществената телевизия ZDF Ян Бьомерман, засмян, признава, че обидният жест е изфабрикуван от него, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. След това той обяснява как е манипулирал записа. 
 
Варуфакис е известен с острите си позиции към Германия. В неделя вечерта по политическо токшоу с висок рейтинг по друга германска обществена телевизия, ARD, бе излъчен запис, на който гръцкият финансов министър, по онова време преподавател по икономика, показва среден пръст по адрес на Германия на конференция в Загреб през 2013 г. 

Случаят предизвика скандал, който внесе допълнително напрежение в и без това сложните германско гръцки отношения. Самият Варуфакис отрече категорично да е правил подобен неприличен жест и заяви, че записът е фалшификат.
 
Междувременно вчера Гърция прие закона за борба срещу бедността, който предвижда помощ за семействата с ниски доходи под формата на безплатно електричество, субсидии за наем на жилище до 220 евро на месец за 30 хил. домакинства и ваучери за храна за около 300 хил. гърци.

По изчисления на кабинета, помощите за най-бедните ще глътнат 200 млн. евро. Средствата ще бъдат осигурени чрез съкращаване на заплатите и разходите във всяко едно министерство. Планира се по този начин да бъдат генерирани близо 61 млн. евро. Още 140 млн. ще бъдат спестени чрез новата система за провеждане на търгове за обществени поръчки.
Коментари: 0