Турция и Азербайджан започнаха строежа на новия газопровод

Очаква се до края на 2018 г. Европа да се възползва от доставките

Турция и Азербайджан започнаха строежа на новия газопровод
168 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Турция и Азербайджан започнаха строителни работи по нов тръбопровод за природен газ на стойност 10 млрд. долара, който да доставя синьото гориво от централноазиатската страна до Турция, а впоследствие и до потребителите от Европейския съюз (ЕС). Газопроводът с дължина 1850 км, известен като "Транс-Анадолски газопровод" (TANAP), трябва да бъде завършен през 2018-а година и има за цел да осъществи връзка към съществуващата тръба "Южен Кавказ", която свързва Турция с азербайджанските газови находища в Каспийско море. 

На по-късен етап TANAP трябва да послужи като връзка с планирания "Трансадриатически газопровод", който ще пренася природен газ от Западна Турция към Гърция, Албания, Италия и вероятно към България (чрез реверсивна връзка с Гърция), предаде БНР. 

Според споразумението, подписано миналата седмица, държавна енергийна компания на Азербайджан SOCAR и турската Botas ще притежават съответно 58% и 30% от дяловете в проекта, докато британският енергиен гигант British Petrolium ще има 12%. 

Няма да има политическа пречка пред този проект, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз по време на церемонията по подписването през миналата седмица. "Надявам се, че ние и Европа ще консумираме природен газ от Шах Дениз 2 (азербайджанското газово находище) до края на 2018 г.", добави той. 

Отделно от проекта TANAP Турция си сътрудничи с Русия за нов газопровод, известен като "Турски поток", който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море до Турция и вероятно до Европа. Той трябва да замести предишния проект на Русия "Южен поток", минаващ през България, който не се е осъществи поради разногласия между Москва и ЕС. 

Коментари: 0