„Нестле“ ще произвежда български KitKat в софийската фабрика
1.2-километровата поточна линия произвежда 420 шоколада в минута, или около 3 милиона на ден – 90% за износ
© ECONOMIC.BG / Нестле България
На снимката отляво надясно: Ролф Отт (заместник-ръководител на Швейцарската мисия в България), Алесандро Занели (изпълнителен директор на Nestle за Югоизточен пазар), Росен Желязков (министър-председател на Република България), Гийом Льо Кунф (главен изпълнителен директор на Nestle за зона Европа), Петър Стоилов (изпълнителен директор на "Нестле България")
Официалният старт на новата мощност за производство на шоколади KitKat беше даден на официална церемония във вторник. Инвестицията в разширяването на фабриката в София е 44.2 милиона евро, като се очаква да създаде нови 70 работни места.
Екипът на фабриката, в съвместна работа с българска строителна компания, посвещават над 30 месеца съвместна работа, за да преустроят част от сградния фонд. Новото производство е разположено върху площ от 3250 кв. м, оборудвано е с машини от най-ново поколение, произвеждащи 420 шоколада в минута, или около 3 милиона на ден, всеки от които изминава 1.2 километра на поточната линия преди да бъде опакован.
KitKat по българска рецепта
Рецептата за новите шоколади от продуктовата гама на KitKat е изцяло разработена в България, от български специалисти, а всички суровини за производството им са от български доставчици. Трите разновидности на барчетата – лешник, солен карамел и двоен шоколад – са съставени от балансирани слоеве кремообразен пълнеж и хрупкава вафла, покрити с плътен шоколад с уникален мраморен ефект.
Десертите KitKat и досега не съдържат изкуствени оцветители и консерванти, а какаото е 100% отговорно добито и сертифицирано, уточняват от фабриката.
Снимка: Красимир Свраков
Устойчиво производство
Иновативната технология за производство позволява консумацията на газ да се намали с до 30%, водният разход да се редуцира с 67%, а общият въглероден отпечатък пада с 30%. Всички опаковки са с възможност за рециклиране, а цялата енергия, която се ползва в процеса, е от възобновяеми източници.
От София новата продукцията поема към 17 пазара по света, сред които Великобритания, Франция, Италия и Канада. От цялото произведено количество 97% отиват за износ.
Снимка: Красимир Свраков
Шоколадовата фабрика на Nestle в София е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия. Създадена през 1939 г., тя е един от трите най-големи центъра за производство на KitKat в Европа (другите са в Германия и Великобритания), с над 15 000 тона годишно производство, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10% се реализира на местния пазар. В предприятието работят над 650 служители.
За 30-годишната си история у нас Nestle се е доказала като стратегически инвеститор в България със стабилни инвестиции от със средно 10 млн. щатски долара на година в производствени мощности, условия на труд и инфраструктура.