Неуспешен ден за американските фондови борси

Мечите настроения не подминаха и европейските пазари

Неуспешен ден за американските фондови борси
Опасенията от прекалено бързото покачване на лихвените проценти доведоха до един от най-неуспешните дни за американските фондови борси. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones потъна с над 800 пункта в най-тежката си сесия от февруари насам. Рязкото обезценяване на акциите на някои от технологичните гиганти срина S&P500 и NASDAQ със съответно 3.29% и 4.08%, като за широкия бенчмарк това беше най-голямото дневно понижение от седем години насам. Книжата на Amazon, Netflix, Facebook и Apple поевтиняха със съответно 6.2%, 8.4%, 4.5% и 4.1%. 

Междувременно доходността по 10-годишните американски държавни облигации остана близо до рекордните си нива от 3.23%. 

Мечите настроения не подминаха и европейските борси. Решителността на ФЕД да спази плана си за покачване на лихвите през текущата и следващите две години накараха инвеститорите да потърсят по добра доходност за инвестициите си от волатилните акции. 

Немският DAX поведе губещите с понижение от 2.21%, следван от САС със спад от 2.11% и FTSE100, който се раздели с 1.27%. 

Допълнителен негативен ефект на капиталовите пазари тази седмица оказа докладът на Международния валутен фонд, който ревизира прогнозите си за тази и следващата година в посока надолу.

Акцентите днес

Икономически данни – САЩ

Акцентът за седмицата ще падне върху месечните данни за нивото на инфлация в САЩ. В четвъртък ще бъде публикувана стойността на индексът на потребителските цени, който се смята за най-прекия измерител на инфлацията. Очакванията са индексът да отбележи ръст от 0.2% на месечна база и 2.4% на годишна база. Данните за инфлацията са от ключово значение за паричната политика на ФЕД и спрямо публикуваните данни инвеститорите правят предвижданията си за следващите лихвени покачвания.

Инструменти на фокус

Adidas AG

През изминалата сесия акцията на европейския производител на спортни стоки поевтиня с близо 5%, като понижението беше ограничено от 200-периодната подвижна средна. Неписаното правило за запълването на всеки гап е почти изпълнено, като очакваме през идните дни да бъде окончателно завършено. При пробив под цена от 190 евро, следваща цел ще бъде достигане на нива около 170 евро.

USD/JPY

Формиращата се корекция на фондовите пазари насочи инвеститорите към активите убежища, което е и основната причина за силното представяне на йената от началото на седмицата. Спрямо щатския долар възходящият тренд все още не е нарушен. При стабилизиране на пазарите и неуспешен пробив на подкрепата около ниво 112.0, вход в дълга позиция при USD/JPY ще бъде оправдан, като целта ще бъде достигане до нов локален максимум.

XAU/USD

На 8-часова графика ясно може да видим близо 2-месечния рейндж, в който се движи цената на златото. Границите от $1210 и $1180 служат като съпротива и подкрепа и всеки техен неуспешен тест дава добри предпоставки за вход в позиция. След последното значимо поевтиняване, в момента цената консолидира, като до края на седмицата очакваме нов спад и тест на зоната около $1180 за тройунция.

Dow Jones

Покачващите се лихви и очакванията за корекция оказаха силен натиск върху индекса на сините чипове и през изминалата сесия Dow Jones се срина с над 800 пункта. Понижението доведе до пробив на ключова възходяща тренд линия, което до голяма степен оправда мечите очаквания. До края на седмицата е вероятно да видим силно предпазливи инвеститори и дори продължаване на разпродажбите. Преди вход в позиция, е желателно да се изчака тест на 200-периодната ЕМА, която оказва подкрепа при корекциите от началото на годината.
Коментари: 0