Неуспешният преврат в Турция в снимки и видео

Вижте какво се случи в нощта на поредния опит за насилствена смяна на властта

Неуспешният преврат в Турция в снимки и видео
През нощта на 15 срещу 16 юли Турция стана жертва на опит за държавен преврат от голяма част от военнослужещите на страната. В Истанбул войниците блокираха мостовете над Босфора, като разположиха танкове, БТР-та и друга военна техника, както и летище „Ататюрк“. До местните медии беше разпространено изявление, че „властта в страната е изцяло поета“. Текстът бе изпратен под формата на електронно съобщение, в което се казва, че всички международни отношения на страната ще бъдат съхранени. Военните завзеха сградата на правителството. 

Малко след това турският президент Реджеп Таийп Ердоган направи изявление в пряк ефир на телевизионен канал, за да предупреди гражданите, че става дума за държавен преврат. Той призова хората да излязат по улиците и да се съпротивляват на опита за насилствена смяна на властта. След изявлението на държавния глава два автобуса с военни нахлуха в сградата на държавната телевизия TRT в Анкара и не позволиха случващото се да бъде излъчено.След призива на Ердоган турците започнаха да излизат по улиците на Анкара и Истанбул, за да провалят опита за преврат. Това предизвика престрелки срещу гражданите в Истанбул на моста на Босфора. В Анкара пък беше причинена експлозия.
Над турската столица започнаха да прелитат ниско изтребители и хеликоптери. Всички операции на турската военна база "Инджирлик" бяха преустановени, а на територията й бе обявена терористична заплаха. Достъпът до социалните мрежи Twitter и Facebook беше спрян.

Турция преживя една от най-драматичните си нощи през последните години. Десетки хиляди излязоха по улиците, развявайки турски знамена и скандирайки в подкрепа на Ердоган. Близо 200 са жертвите на опита за смяна на властта, а 1440 са ранени в следствие на размириците.

Президентът, който не бе на територията на нито един от двата града, успя да кацне в Истанбул, където бе посрещнат от многобройни свои привърженици. Той определи действията на военните като "акт на измяна" и обеща да бъдат строго наказани.

Силите за сигурност започнаха мащабна операция срещу превратаджиите, което доведе до сблъсъци между армията и полицията. Някои от военнослужещите, участвали в бунта, се предадоха сами на органите на реда. В крайна сметка опитът за преврат бе осуетен. Говорителят на турското разузнаване Нух Йълмаз заяви, че той е организиран от командването на ВВС и турската жандармерия. Властите обявиха, че са си върнали контрола над повечето територии и че скоро всичко ще приключи.  


Малко по-късно стана ясно, че бившият главнокомандващ на военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник Хакан Каракуш, са лицата, отговорни за  ситуацията.Ден след атентата турските власти арестуваха над 6000 души, заподозрени в участие в опита за преврат. Ердоган не се примири и призова американския президент на САЩ Барак Обама да съдейства за екстрадацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който пребивава в щата Пенсилвания. Турският президент смята, че той и неговото движение "Хизмет" стоят зад пуча, въпреки че и от организацията и самият Гюлен отрекоха подобни обвинения. Преследването на противниците на режима на Реджеп Ердоган продължава.


Видео на част от размириците в нощта на преврата


Коментари: 0