New Balance се обърна срещу Тръмп за китайските тарифи

Въпреки че производството ѝ е фокусирано в САЩ, компанията също се оказа засегната от санкциите срещу Китай

New Balance се обърна срещу Тръмп за китайските тарифи

Снимка: БТА

Американският прпизводител на спортни обувки New Balance приветства твърдата позиция за търговията на Доналд Тръмп през 2016 г., но сега категорично се противопоставя на последната заплаха на президента на САЩ за увеличаване на тарифите за Китай, предава CNN.  
 
New Balance се гордее, че е единствената голяма компания, която произвежда над 4 млн. чифта спортни обувки годишно в собствената си страна. Брандът има пет фабрики в Нова Англия, като се очаква през иднат година да открие още една.  
 
Къде еуловката? New Balance е принудена да да внася компоненти от Китай, които вече не се произвеждат в САЩ.  
 
„Предложените тарифи ще застрашат цялостното финансово здраве на нашата компания, което от своя страна ще ограничи способността ни да поддържаме и реинвестираме в нашите американски фабрики“, се казва в писмо, изпратено от New Balance до офиса на Търговския представител на САЩ.  
 
New Balance е само един от многото примери за амрикански корпорации, изградили вериги за доставки по целия свят. Тя е и поредното доказателство защо протекционистката политика на Тръмп, целяща да върне производството в САЩ, няма да сработи. Ударите по Китай нараняват и американските компании, работници и потребители.  
 
New Balance ще се присъедини към съпротива срещу предложената нова тарифа за китайските стоки по време на предстощите изслушвания тази седмица. Повече от 300 ръководители на фирми и представители на търговските групи трябва да свидетелстват. Става дума за индустрии, вариращи от облекло и играчки до риболов и фойерверки.  

Коментари: 0