Неясното бъдеще на арестувания в Канада директор на Huawei

САЩ все още настоява за екстрадиция на Мън Уанджоу

Неясното бъдеще на арестувания в Канада директор на Huawei

Снимка: БТА

Американското министерство на правосъдието съобщи във вторник, че ще продължи да настоява за екстрадирането на финансовия директор на Huawei Мън Уанджоу в Съединените щати. През декември тя бе арестувана във Ванкувър, Канада, по обвинения за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран. 

46-годишната Мън бе пусната под гаранция и досега бе поставена под домашен арест. Сега предстои на 6 февруари да се яви отново в съда. Задържането ѝ на 1 декември 2018 г. предизвика дипломатически разрив между Канада и Китай, а скоро след въпросната случка властите на азиатската държава арестуваха на свой ред двама канадски граждани и осъдиха трети на смърт заради обвинения в контрабанда на наркотици. 

За предстоящите стъпки около разплитането на казуса пише Reuters: 

Какъв е процесът по екстрадиция в Канада?

Процесът започва с временна заповед от страна, с която Канада има споразумение за екстрадиция, като тази, с която властите на САЩ поискаха ареста на Мън. Страната заявител има 60 дни от първоначалния арест, за да подаде официално искане за екстрадиция. 

Любопитно е, че в Канада от миналата седмица има нов министър на правосъдието – Дейвид Ламети, а до крайното решение за екстрадиция на Мън остават 30 дни. Ако той го одобри, каквито са и очакванията, случаят на китайката ще бъде изпратен към Върховния съд на Британска Колумбия за изслушване. 

Какво следва? 

Изслушването може да отнеме седмица или месеци, през които съдията трябва да прецени дали доказателствата са достатъчни за осъждане. Ако изводът е, че доказателствата на САЩ са достатъчно силни, ще бъде издадена заповед, с която се препоръчва екстрадиция. След това канадският министър трябва да реши дали да издаде заповед за екстрадиция на Мън в Съединените щати. 

Съществува и възможността Мън да оспори както заповедта на съдията, така и тази на министъра. Този сценарий вещае години протакане. 

Ролята на министъра? 

Според местните закони той не може да поиска удължаване на срока. Иначе той има право да прецени, че лицето не би могло да се справи в условията на американските затвори, но това не се случва често. По принцип тенденцията показва, че партньорските отношения за екстрадиция са силно задължаващи, обръща внимание канадският адвокат Брок Мартланд. Според него все пак има случаи на загриженост за това дали процесът е бил компрометиран или достатъчно справедлив. 

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в случая на Мън, ако той може да послужи за интересите на търговията или сигурността. 

Цялата сага около задържането на Мън Уанджоу се разиграва на фона на задълбочилата се търговска война между САЩ и Китай през миналата година. Една от най-големите жертви на конфликта е именно Huawei.  
Коментари: 0