Нидерландия ще инвестира €20 млрд. в наука, образование и инфраструктура

Средствата ще бъдат набавени чрез емитиране на държавни облигации, които в момента са с ниски лихви

Антикризисни мерки:

Нидерландия ще инвестира €20 млрд. в наука, образование и инфраструктура

Марк Рюте, премиер на Нидерландия

Снимка: Wikipedia

Нидерландското правителство заяви в понеделник, че ще инвестира 20 млрд. евро в образованието, инфраструктурата и проектите за научноизследователска и развойна дейност в следващите пет години. Целта е да се помогне за укрепването на икономиката и по-доброто ѝ предпазване при бъдещи рецесии.

Финансовият министър Вопке Хоекстра заяви, че правителството ще се възползва от свръхниските лихвени проценти по облигациите си, за да вземе пари на заем за финансиране на специалния фонд.

„Ясно е, че трябва да инвестираме за излизане от тази криза“, казва икономическият министър Ерик Вийбс. „Трябва да инвестираме в иновации, в утрешните работни места и в прехода към устойчива икономика.“

Новите заеми ще се добавят към холандския държавен дълг, който вече е планиран да достигне 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година заради разходите за обезщетения за безработица и подкрепата за компаниите по време на коронавирусната криза.

След години на строги икономии, холандското правителство намали дълга си до 49% от БВП през 2019 г.

Холандският фокус върху подобряването на държавните финанси често е критикуван от институции като Международния валутен фонд (МВФ), който казва, че холандците трябва да инвестират повече в образование и инфраструктура, за да помогнат за стимулиране на икономическия растеж в еврозоната.

Инвестиционните предложения за фонда ще бъдат преценявани от независима комисия, включваща бившия министър на финансите Йерун Дейселблум, бившия главен изпълнителен директор на химическата компания DSM Фейке Сийбесма и изпълнителния директор на производителя на чип машини ASML Питър Венник.

Коментари: 0