Николай Василев: Решението да влезем в „чакалнята“ на Еврозоната е политическо

Ходът на държавата по отношение на ПИБ е правилен, каза бившият икономически министър

Николай Василев: Решението да влезем в „чакалнята“ на Еврозоната е политическо
3212 ~ 2 мин. четене

България изпълнява всички критерии за влизане в механизма ERM-II т.нар. „чакалня“ на Еврозоната. Отчетената инфлация не е проблем, защото това е критерий за самата Еврозона, а ние в момента се опитваме да влезем в „чакалнята“. Единствено политически въпроси могат да ни попречат по пътя към ERM-II. Това мнение изрази ефира на bTV Николай Василев, бивш министър на икономиката, по повод доклад на Европейската комисия от преди няколко дни, в който се казва, че България изпълнява два от четирите технически критерия за присъединяване към еврозоната.

В него се посочва, че България покрива маастрихтските критерии за публичните финанси (60% дълг към БВП и до 3% дефицит), както и за дългосрочните лихвени проценти (базирани на доходността по бенчмарковите 10-годишни ДЦК).

Имаме обаче проблем с ценова стабилност, т.е с инфлацията, която през миналата година започна да расте и стои значително над средното референтно ниво, базиращо се на държави от еврозоната.

„След 2009 г. инфлацията в България не е проблем. Още през зимата знаехме, че тя у нас е 0.8%, което всъщност е доста близо до нулата. България се намира в доста по-добро състояние от някои държави членки на еврозоната. Ние сме една от малкото държави, които имат бюджетен излишък дори и за месец май, във време на криза“, каза Василев, като уточни, че само политически въпроси би могли да ни попречат по пътя към еврото.

На въпрос дали е постижимо следващия месец  България да стане част от механизма ERM-II, както беше обещано, бившият икономически министър каза: „От пет години повтаряме, че следващия месец влизаме в „чакалнята“. Сигурно и през 2009 г. сме били толкова близо до еврото, колкото сега, но все пак решението е политическо“.

По повод признанието на сегашният министър на икономиката Емил Караниколов за  това, че държавата ще капитализира Първа инвестиционна банка, като планира да придобие над 26% от частната финансова институция, Николай Василев обяви, че според него в конкретната ситуация решението на държавата е правилно и това би стабилизирало банковата система на България още повече.

„В обикновена ситуация ако държавата влезе в частния бизнес, щях да кажа, че идеята не е добра. Но сега това е компромис. Знаете, че банковата система в България е доста стабилна, с това действие обаче тя ще се стабилизира още повече“, каза Василев, като уточни, че в момента банката не става държавна, а просто държавата има мажоритарен дял, от който „се надявам, че след няколко години ще се откаже през борсата, както го придоби“.

Николай Василев коментира и последното решение на Върховния административен съд (ВАС), с което остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), потвърждавайки избрания от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии консорциум „Соф кънект“ за концесионер на столичния аеропорт. „Решението е възможно най-правилното, но все пак не трябва да забравяме, че официална сделка още няма. Докато не влязат първите австрийци или французи на летището и не платят първата концесионна такса, нищо не е приключило“, уточни бившият министър на икономиката.

Подкрепи Economic.bg