Николова обеща бързо да бъде довършена мярката в подкрепа на чартърите

Държавата пое ангажимент да субсидира с 35 евро пристигането на всеки гост още през май, но на практика програмата не е стартирала

Николова обеща бързо да бъде довършена мярката в подкрепа на чартърите

Снимка: Министерство на туризма

Месец юли е доста по-добър, а през август и септември се очаква добър и нормален сезон. На такова мнение е изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев, който взе участие в среща между ръководствата на морските курорти „Албена“, „Св. Константин и Елена“, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и министърът на туризма Марияна Николова.

„Като цяло тази година ще бъде по-слаба в сравнение с 2019 г. и около 25% от хотелите в „Албена“ въобще няма да отворят. Основните туристи на комплекса през този сезон са предимно българи, румънци и германци“, каза Станев, цитиран от пресцентъра на Министерството на туризма.

Красимир Станев постави проблема, че все още не е стартирала програмата за подпомагането на чартърите с чуждестранни туристи. Държавата пое ангажимент да субсидира с 35 евро пристигането на всеки гост. Поправките в Закона за здравето бяха приети още в средата на месец май, но все още на практика програмата не е стартирала.

Вицепремиерът Николова се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите.

Според нея субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа. „Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор”, коментира вицепремиерът. Тя акцентира, че България може да предложи изключително разнообразни форми на туризъм. Затова трябва да се развиват още екологичният, СПА, балнеоложкият, културно-историческият, селският, винен, вело туризъм и др.

Министърът на туризма призова българите да изберат черноморските ни курорти за почивка през това лято.  „Приоритет в условията на пандемия е да стимулираме българите да почиват в страната, независимо дали на море, на планина или в СПА курортите. По този начин ще подпомогнем българската икономика и ще компенсираме отлива на чужди туристи“, заяви  Николова.

Тя разговаря за потенциала на СПА туризма по време на срещата със Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Министерството на туризма ще работи в тясно сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за подготовката на програмите за балнеология и СПА у нас на германските туристи.

Очаква се през есента в балнео и спа курортите в България да пристигнат германски туристи, на които процедурите ще се заплащат от здравните им застраховки.

Коментари: 0