Nintendo взриви прогнозите с неочакван 428% ръст на печалбата

Компанията е продала 5.7 млн. конзоли Nintendo Switc само в периода април-юни

Nintendo взриви прогнозите с неочакван 428% ръст на печалбата

Снимка: Unsplash

Японската компания Nintendo обяви впечатляващи финансови резултати в четвъртък, илюстрирайки позитивното отражение на пандемията върху гейминга. Отчетът напълно взриви предварителните очаквания на анализаторите.

Компанията заяви, че е реализирала 145 млрд. йени (1.37 млрд. долара) оперативна печалба за тримесечието, приключило до юни, отбелязвайки скок от 428% спрямо същия период на миналата година. За сравнение прогнозата на анализаторите беше за печалба от едва 62 млрд. йени (близо 398 млн. долара), по данни на Refinitiv. 

Nintendo е удвоила и продажбите отпреди пет години, генерирайки около 358 млрд. йени (3.4 млрд. долара). Резултатите показват, че месеци в пандемията хората активно са посягали да играят на Nintendo Switch. Компанията е продала 5.7 млн. устройства само в периода април-юни, отбелязвайки 167% ръст на годишна база. 

Успех жъне и играта „Animal Crossing: New Horizons” – история за утопичен виртуален остров – поддържана от Switch, чието търсене през тримесечието на социална изолация избухна. Nintendo е продала 10.6 млн. копия от нея в периода от април до юни, затвърждавайки се като бестеселър за компанията. 

Конзолата Switch излезе на пазара през 2017 г. Тази пролет базираната в Киото компания се сблъска с проблеми при доставките заради огромното търсене и изчерпаните бройки. Затварянето на фабриките в Китай предизвика недостиг на компоненти и забавяне на производството във Виетнам. Сега ситуацията е „почти възстановена“, уверяват от Nintendo. 

Окрилен от положителната инерция, тази есен японският гигант планира да пусне на пазара и нови заглавия, с които да задържи колкото се може по-дълго интереса на потребителите. От Nintendo обещават да поддържат платформата си активна с нови и популярни игри.

Коментари: 0