ВАС прекрати делото за неосъществената сделка между ЧЕЗ и „Инерком“

Причината е, че междувременно компаниите от групата на ЧЕЗ са сключили договор за продажба с друг купувач

ВАС прекрати делото за неосъществената сделка между ЧЕЗ и „Инерком“

Снимка: CEZ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на "Инерком България", която бе подадена заради забраната за сделката за покупка на българските активи на електроенергийното дружество ЧЕЗ. Това става ясно от решение на ВАС, обявено днес. В него се добавя още, че производството по делото е прекратено.

Сделка за ЧЕЗ

През юли 2018 г. в свое решение Комисията за защита на конкуренцията забрани концентрацията между предприятията, която ще се осъществи чрез придобиване на контрол от страна на "Инерком България" върху предприятията от групата на ЧЕЗ в България. Първоначално делото срещу забраната на КЗК „Инерком“ да купи ЧЕЗ беше заведено от двете компании, след което ЧЕЗ се оттегли.

Според ВАС жалбоподателят в лицето на пазарджишката компания няма правен интерес от продължаване на производството по обжалване на решението на КЗК. Това налага жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното въз основа на нея съдебно производство - прекратено. Причината е, че междувременно компаниите ЧЕЗ „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ са сключили договор за продажба с друг купувач - "Еврохолд България" АД.

Коментари: 0