Nissan е принуден да вземе заем от €4.2 млрд.

Автомобилопроизводителите по цял свят прибягват до кредити заради спад в продажбите

Nissan е принуден да вземе заем от €4.2 млрд.

Снимка: Unsplash

452 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Nissan Motor Co води преговори за заеми на обща стойност 500 млрд. йени (4.2 млрд. евро) от банкови институции, включително три японски мегакредитора, като причината за недостатъчната ликвидност е спадът в продажбите, от който страдат автомобилостроителите по цял свят, пише Bloomberg.

Компанията е потърсила финансиране от Mizuho Financial Group Inc, Sumitomo Financial Group Inc, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc и държавната Японска банка за развитие, споделиха запознати със случая източници. Преговорите са все още на ранен етап и подробности, като каква част от сумата ще поеме всяка банка, тепърва ще се обсъждат, потвърди информационна агенция Nikkei.

Производителите на автомобили в световен мащаб отчитат рязък спад в продажбите, а това ги принуждава да предприемат съкращения на работната ръка и да спират производството. Toyota Motor също прибегна до кредит, но в двойни размери – от 1 трл. йени (8.4 млрд. евро).

„Докато имаме достатъчно пари за текущите си дейности, ще работим върху различни сценарии, за да реагираме мигновено, ако възникне голяма криза“, коментираха от Nissan. Въпреки че автомобилостроителят още се възстановява от скандала около бившия си изпълнителен директор Карлос Гон, главният оперативен директор Ашвани Гупта заяви, че компанията ще използва наличните си активи, за да се справи с кризата, вместо да ги продава.

Подкрепи Economic.bg