НОИ пусна две нови електронни услуги

Начинът на изплащане на пенсиите може да се промени

НОИ пусна две нови електронни услуги

От 1 юли 2016 г. на интернет страницата на Националния осигурителен институт е активна нова административна е-услуга „Заявяване/промяна в начина на изплащане на пенсията от лица с адрес в други държави“. Тя е насочена към физически лица с постоянен адрес на територията на държави-членки на ЕС, ЕИП и Швейцария, както и в държави, с които Република България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване, съобщиха от НОИ. 

Чрез улугата всяко осигурено лице, което живее в някоя от посочените държави и получава пенсия по българското законодателство, може по електронен път да избере или промени начина, по който желае да му бъде изплащана пенсията. Услугата е безплатна. Тя се намира в рубрика „Е-услуги“/„Административни услуги“/ НОИ - Централно управление (Европейски регламенти и международни договори), където е публикувана и подробна информация за начина и условията за подаване на заявлението.

От началото на месец юли още една от електронните услуги на НОИ е достъпна и с идентификационен код, издаден от Националната агенция за приходите (НАП). Това е „Справка за актуално състояние на пенсионер“, чрез която лицата могат да направят справка за актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки. Услугата е публикувана в рубрика „Е-услуги“/“Справки“/ „Справки по ЕГН и ПИК на НАП“.

Коментари: 0