Nokia представи смартфон с 5 обектива

Устройството може да запазва снимките в RAW-формат

Nokia представи смартфон с 5 обектива

Снимка: YouTube

Все по-често премиум телефоните на известните брандове идват с по 3 обектива за основната камера на гърба на устройството, а някои устройства се опитаха да впечатлят аудиторията и с 4. Nokia реши да надскочи всички, представяйки смартфон, чиято основна камера има 5 обектива.

Става въпрос за Nokia 9 PureView, чиято цена започва от 700 долара. Базираната във Финландия компания HMD Global, която притежава правата върху бранда Nokia, обяснява, че новият смартфон е насочен към технологичните ентусиасти, пише Business Insider.

Интересното е, че петте обектива на камерата изобщо не карат телефона да изглежда странно – от една страна те се сливат с тъмния цвят на устройството, а от друга изобщо не стърчат над повърхността на задния му капак и не се набиват на очи.

Работата на петте обектива няма да е работят поотделно и да се налага потребителят да превключва между тях, а да снимат заедно, генерирайки обща снимка. Целта е да се създаде максимално добра снимка, обогатена с данните за светлосенките и дълбочината на кадъра от всеки един от сензорите.

Снимките, направени с този смартфон са доста големи като размер, затова се изпращат директно към Google Photos, откъдето се запазват в „облака“. Nokia 9 също така може да запазва изображенията в необработения RAW-формат. Производителят си партнира със софтуерния разработчик Adobe и снимките могат да се обработват с приложението Lightroom директно през смартфона.

Коментари: 0