Нормативен пропуск на Порожанов заплашва да ощети бюджета с милиони

ВАС реши окончателно, че методиката за определяне на санкциите по земеделската програма е незаконна

Нормативен пропуск на Порожанов заплашва да ощети бюджета с милиони

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2861 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Петчленният състав на Върховният административен съд окончателно реши, че финансовите корекции по проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) ще бъдат за сметка на бюджета, а не за сметка на изпълнителите на проекта. Според петчленния състав, който потвърждава решението на по-долната инстанция от декември 2018 г., че методиката за определянето на санкциите, изготвена от Държавен фонд „Земеделие“, е незаконна.

Делото е образувано по искане на сдружение „Венетица“ и няколко еднолични търговеца, които оспорват методиката, приета от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ през 2014 г. Тогава тази длъжност се заемаше от Румен Порожанов, който миналия месец подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов заради множеството установени злоупотреби с къщи за гости и откритите нарушения по програмата „Млад фермер“.

И двете мерки са финансирани по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Малко преди да подаде оставка Порожанов призна, че в края на 2018 г. са проверени над 120 от общо 750 къщи за гости, финансирани по програмата. Наложените корекции са над 10 млн. лв. При някои обекти управляващият орган (ДФ „Земеделие“) е наложил пълна корекция, т.е. къщата не се използва въобще по предназначение. Такъв, според прокуратурата, е случаят с вече уволнения зам.-министър на икономиката Александър Манолев. При други къщи има частична корекция.

В множеството си публични изяви след разкриването на скандала с къщите за гости, които вече се разследват и от прокуратурата, Порожанов не можа да каже как и кой ще възстанови тези пари. Той винаги повтаряше, че това е работа на „компетентните органи“.

С отмяната на методиката отговорността за възстановяването на средствата в бюджета на Европейския съюз ще падне върху държавния бюджет, а не върху изпълнителите на проекта. Според съда изпълнителният директор на ДФЗ няма компетенциите и правомощията да приема подобни методики, а това е изцяло в правомощията на Министерството на земеделието.

Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт, е заключението на петчленния състав на ВАС.
Коментари: 0