Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април

Четири автобусни линии, с пресечна точка в центъра на София, ще прекосяват по диагонали столицата

Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април
10644 ~ 2 мин. четене

Център за градска мобилност (ЦГМ) пуска за жителите и гостите на столицата от 7 април 2018 г. новата си услуга – нощен транспорт.

Четири автобусни линии, с пресечна точка в центъра на София  (на площад „Княз Александър I“), ще прекосяват по диагонали столицата, за да достигнат до големите крайни квартали. На площада, където се пресичат четирите линии, всеки пристигнал автобус ще изчаква 5 минути, за да може пътниците да извършат трансфер. Спирката ще бъде обозначена като автобусна.

Нощните автобуси  осигуряват превоз на пътниците от 00.00 часа през нощта до 04.00 ч. сутринта. 

Линиите са номерирани като N1, N2, N3 и  N4, и ще се движат съответно по маршрути: ж.к.“Люлин 1,2“- ж.к.“Младост 4“ с 50 спирки, кв. „Обеля“ – ж.к. „Студентски град“ с 38 спирки, ж.к. „Овча Купел 2“ – ж.к. „Левски“ (Автостанция Изток) – 33 спирки  и ж.к. „Дружба 2“ – ж.к. „Гоце Делчев“- 49 спирки в едната посока и 55 в другата.Автобусите се движат през интервал от 40 минути и ще спират на обозначените спирки когато има чакащи пътници, или желаещи за слизане. Нощните линии ще се обслужват от 14 климатизирани автобуса. От съображения за сигурност водача ще бъде отделен от салона за пътници, ще има и паник-бутон за връзка с полицията, в случай на необходимост. За сигурност на пътниците и екипажа, колите са снабдени  с видео-наблюдение.Редовните карти за градската мрежа не могат да се ползват за нощен транспорт защото в тяхната цена не е включена услугата. Затова кондуктори ще продават билети на място в автобуса, цената е 2.00 лв. Той ще важи за цялата нощ и ще бъде с дата.


Засега Столична община планира нощните автобуси да се движат до края на годината. През това време ще се води стриктно наблюдение и ще се правят анализи за използването им. 

Подробна информация за редовните и новооткрити спирки по всички нощни маршрути -  на sofiatraffic.bg.

Подкрепи Economic.bg