„Нов консенсус“ между САЩ и Китай обяви китайският вицепремиер

През последните месеци Пекин и Вашингтон са постигнали значителен напредък в преговорите помежду си

„Нов консенсус“ между САЩ и Китай обяви китайският вицепремиер

Китайският вицепремиер Лу Хи (в средата) с американския търговски министър Робърт Лигтизър (отляво) и американския финансов министър Стивън Мнучин

Снимка: БТА

564 ~ 1 мин. четене

Между САЩ и Китай е постигнат нов консенсус по отношение на търговското споразумение, което двете държави договарят. Това обяви китайският вицепремиер Лу Хи, предаде агенция Xinhua.

Хи  оглавява китайската делегация, която тази седмица е във Вашингтон за среща с американски представители за пореден кръг преговори на високо равнище с цел прекратяване на американско-китайската търговска война. Вчера Хи се срещна с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

Китайският президент Си Дзинпин, чрез послание, предадено от Хи, е казал на Тръмп, че през последните месеци Пекин и Вашингтон са постигнали нов и значителен напредък по ключови въпроси в областта на търговията. Дзинпин е добавил, че се надява двете страни да продължат да работят заедно за възможно най-скорошно приключване на преговорите по текста на търговското споразумение.

Тръмп от своя страна вчера заяви пред репортери, че „през следващите четири седмици ще разберем“ дали САЩ и Китай са сключили споразумение.

САЩ и Китай – двете най-големи икономики в света – продължават своята търговска война, започната миналата година. Администрацията на Тръмп наложи допълнителни мита върху вносни китайски стоки на обща стойност 250 млрд. долара, докато Пекин обложи американски вносни стоки за 110 млрд. долара.

Коментари: 0