Нов вирус прихваща всяка дейност на Android смартфоните

От руската компания Kaspersky смятат, че той е разработен с подкрепа от определена държава

Нов вирус прихваща всяка дейност на Android смартфоните

Снимка: Pixabay

8284 ~ 1 мин. четене

Иновативен вирус за мобилната операционна система Android може да следи почти всяка една дейност на смартфона. Освен това може да краде пароли, снимки, видеа и данни от различните приложения, пише Engadget.

За първи път вирусът ZooPark е регистриран от руската антивирусна компания Kaspersky Lab. Установено е, че той е насочен срещу хора от Близкия Изток и че най-вероятно е разработен с подкрепа от определена държава.

Вирусът вече е „еволюирал“ до четвърто поколение. Първата му версия е можела само да прихваща данните за вход в различните профили, както и контактите в устройството. Най-новото поколение обаче може да следи какво се пише на клавиатурата, какво се копира, какво се разглежда през браузъра, какви снимки и видеа има в картата за допълнителна памет, да записва обажданията и какво се говори, докато устройството е оставено настрана. Вирусът също така може самостоятелно да прави снимки, видеа и аудио записи. За да изпрати данните към атакуващата страна, зловредната програма тайно прави обаждания и изпраща съобщения.

Според Kaspersky до момента са отчели, че вируса го има на около 100 смартфона. „Това и други факти говорят, че целите се подбират специално“, коментират от компанията.

Коментари: 0