Нов завод в Кърджали търси 600 служители

Във фабриката ще се изработват елементи на off-grid системи за производство на енергия от възобновяеми енергоизточници

Нов завод в Кърджали търси 600 служители

До края на годината в Кърджали ще бъде изграден високотехнологичен завод за производство на системи и компоненти за добив и съхранение на електроенергия. Това съобщи представителят за региона на фирмата International Power Supply (IPS) и координатор на проекта за завода – Вели Шакир, цитиран от Kmeta.bg.

Във фабриката ще се изработват елементи на off-grid системи за производство на енергия от възобновяеми енергоизточници. Насочени са към собствено производство за собствени нужди на обекти, без достъп до електопреносна мрежа и с необходимост от непрекъсната 24 часа електроенергия. В Кърджали ще се произвеждат също контролери, ups-и, токоизправители за подстанции и други.

Фирмата вече е закупила терен от 20 дка в града. Първоначално ще бъде застроена половината площ и наети 240 служители, а в зависимост от пазара е планирано разширение и наемане до 600 човека.

От компанията се надяват през април да бъде получено и разрешителното за строеж и да стартира изграждането на завода.

По думите на координатора на проекта за завода Вели Шакир произведената в Кърджали продукция ще се пласира в 56 точки от 40 държави на всички континенти. 

С цел осигуряване на кадри, от IPS са разговаряли вече с ръководствата на местната гимназия по електроника и електротехника и филиала на МГУ „Св. Иван Рилски” за подготовка на специалисти или използване на база за квалификация и преквалификация на наетите работници и служители.

Коментари: 0