Нова антитръстова буря се завихря около Google в Германия

Регулаторът стартира разследване за нелоялна конкуренция при медиите

Нова антитръстова буря се завихря около Google в Германия

Снимка: БТА

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Германският орган по конкуренция стартира разследване срещу услугата Google News Showcase заради съмнения, че използването ѝ може да поражда нелоялни бизнес отношения. Сътрудничеството с гиганта е привлекателно за издателите и другите доставчици на информационно съдържание, тъй като им помага да достигнат до повече потребители.

Трябва обаче да се гарантира, че това не води до дискриминация между отделните издатели“, се казва в изявлението. От регулатора посочват още, че не бива да се допуска силната позиция на Google да да ограничава конкуренцията. 

Компанията обяви старта на своята услуга Google News Showcase в Германия на 1 октомври 2020 г. Според гиганта тя е канала за предоставяне на висококачествени журналистически статии, за които Google плаща лицензионни такси.

Органът има съмнения, че интегрирането на Google News Showcase в общата функция на Google за търсене представлява „самопреференциране или пречка за услугите, предлагани от конкурентни трети страни“. Обект на проучване и дали договорните условия включват неприемливи изисквания от издатели, участващи в услугата, както и дали това затруднява прилагането на правилата за авторското право за издателите в пресата.

Съвременните социални платформи се превърнаха през последните години в портал за новинарско съдържание. Медиите започнаха да ги използват, за да увеличат аудиторията си. От това положение обаче възникнаха няколко точки на потенциални конфликти. Google и Facebook се превърнаха в най-мощните генератори на рекламни приходи, улавяйки в технологичната си хватка и бизнеса, и аудиторията. Към днешна дата от техните системи може да зависи колко (не)видими ще са публикациите – както свободните такива, така и платените. От друга страна, потребителите могат да се окажат заключени в собствен балон, тъй като алгоритмите подбират „подходящото“ за тях съдържание на база предишно поведени.

Коментари: 0