Нова крайнолява партия се ражда в Германия

Други партийни лидери обаче се опасяват, че новото движение ще доведе до разделения в левия политически спектър

Нова крайнолява партия се ражда в Германия

Досегашният лидер на „Левите” Сара Вагенкнехт, която ще оглави и новото движение „Изправи се”

Снимка: БТА

612 ~ 1 мин. четене
На фона на възхода на националистическите и популистки партии в цяла Европа, предизвикан от вълната мигранти от Близкия изток и Африка, които продължават да идват на континента, в Германия се ражда нова крайнолява, популистка партия, пише DPA.

Днес лидерът на германската радикална лява партия „Левите” Сара Вагенкнехт ще обяви ново движение – „Ауфщеен” („Изправи се”), което вече има над 100 хил. поддръжници.

Вагенкнехт обяснява, че новата партия е създадена, за да се обърне към онези, които са „недоволни от господстващата политика, искат възстановяване на социалната държава и мирна външна политика”.

Тя посочи пред германското сп. Spiegel, че „Изправи се” ще извлече енергия от успеха на други леви народни движения, като тези на американския демократ и бивш кандидат за президент Бърни Сандърс и на лейбъристкия лидер Джереми Корбин във Великобритания.

Радикалният лидер отдавна призовава за ново популистко ляво движение в Германия заради срива в подкрепата към лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП). В същото време одобрението към крайнодясната „Алтернатива за Германия” е на рекордни за партията нива.

Вагенкнехт се надява да получи подкрепа за движението си от собствената си партия „Левите”, от ГСДП и от „Зелените”. Лидерите на тези партии обаче са предупредили, че ново движение в левия спектър рискува да предизвика разделения сред левите партии в страната. Вчера няколко политици от ГСДП са представили изявление, подкрепящо „Изправи се”. В документа политиците заявяват, че към новата партия „трябва да се присъединят колкото се може повече привърженици на политическата левица”, за да се създаде „по-справедливо, по-устойчиво общество”.
Подкрепи Economic.bg