Аржентина премахва половината министерства заради кризата

Вдигат се мита по износа на множество стоки

Аржентина премахва половината министерства заради кризата

Снимка: БТА

Аржентина обяви мерки за строги икономии в опит да се справи със "спешната ситуация", предизвикана от валутната криза в страната.

В телевизионен адрес президентът Маурисио Макри заяви, че Аржентина не може да продължи да харчи повече, отколкото изкарва.

Митата върху износа на някои зърнени култури и други продукти ще се увеличат и "около половината" от държавните министерства ще бъдат премахнати.

Правителството обаче засега не е обявило кои министерства ще бъдат затворени или обединени.

Аржентина е най-големият износител на соево брашно и соево масло и също така е голям производител на царевица, пшеница и сурови соеви зърна.

От 1 януари този първичен износ ще бъде обложен с четири песо за долар от стойността на продукта. Преработените продукти ще бъдат обложени с три песо за долар.

Финансовият министър Николас Дужовне обяви мерки за намаляване на бюджетния дефицит на страната през следващата година, за да се спре срива на песото.

Правителството се надява да намали дефицита до нула до 2019 г.

Аржентинската валута загуби около половината от стойността си тази година спрямо щатския долар, въпреки че централната банка повиши лихвените проценти до 60%.

Финансовият министър ще пътува до Вашингтон днес, за да се срещне с ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ), Кристин Лагард. Страната поиска заем от МВФ на стойност 50 млрд. долара, за да се справи с кризата. Надеждите на управляващите са преговорите за заема да се финализират възможно най-бързо.

Аржентина е измъчвана от икономически проблеми в продължение на години, а Макри, който бе избран преди три години, обеща да промени годините на протекционизъм от предишното управление.

Предходното правителство, което бе на власт от 2007 г. до 2015 г., национализира множество компании и силно субсидира много ежедневни стоки и услуги, вариращи от комунални услуги до футболни предавания по телевизията.

Въпреки силната инфлация, МВФ каза миналата година, че очаква икономиката на Аржентина да се стабилизира до края на годината и постепенното възстановяване да започне през 2019 г.
Коментари: 0