Лувъра в Абу Даби отложи премиерата на най-скъпата картина в света

Не се съобщава причината

Лувъра в Абу Даби отложи премиерата на най-скъпата картина в света

Снимка: Wikipedia

1616 ~ 1 мин. четене
Лувъра в Абу Даби отложи за неопределено време излагането на "Спасителят на света" (Salvator Mundi) - най-скъпата картина в света, смятана за дело на Леонардо да Винчи.

Музеят не обяви основание за забавянето.

Портретът на Исус Христос беше купен през ноември миналата година в Ню Йорк за рекордните 450 млн. долара след ожесточено наддаване. Загадъчният купувач по-късно беше разкрит като саудитски принц.

Лувъра в Абу Даби отвори миналата година и картината трябваше да се появи на 18 септември т.г.

Държавният вестник на ОАЕ The National заяви, че не е обявена нова дата, цитирайки отдел "Култура и туризъм" в Абу Даби. Вестникът предполага, че музеят може да чака своята годишнина от откриването на 11 ноември, за да представи творбата пред публика.

След оспорвания търг миналата година имаше силни спекулации за това кой точно е направил печелившата оферта за "Спасителят на света". Американските медии първоначално съобщиха, че е саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Документите, публикувани по-късно от агенция "Ройтерс" и други медии обаче показват, че саудитският принц Бадр бин Абдула бин Фархан, роднина на престолонаследника, е направил покупката от името на министерството на културата и туризма в Абу Даби.

Леонардо да Винчи умира през 1519 г. и днес са известни по-малко от 20 негови картини. Автентичността на портрета като произведение на художника бе поставена под съмнение.

Преди това се смяташе, че картината може да е от един от неговите ученици, въпреки че водещи експерти сега казват, че автентичността на картината е извън всякакво разумно съмнение.
Подкрепи Economic.bg